Probabilitatea să câștigi la ruletă

În acest articol voi dezvolta probabilitatea de câștig la jocul de ruletă, îți voi arăta în ce constă acest concept împreună cu cotele aferente, și vei vedea cum se reflectă liniile prezentate de cazinouri în profitul jucătorilor.

 

Aproape fiecare pariu pe care-l plasăm se bazează pe o probabilitate de câștig sau de pierdere, indiferent că ne referim la ponturi pariuri sportive sau la jocurile de noroc din cazino. 

 

Jocul de ruletă atrage milioane de jucători din toată lumea cu promisiunea unui profit rapid și sigur. Regulile jocului sunt simple, însă mulți pariori neexperimentați nu știu că, cu cât este mai simplu cazinoul în care joci, cu atât „casa” are un avantaj mai mare asupra stilului lor de joc.

 

Jocul în sine nu necesită că jucătorii să fie genii în matematică, însă chiar și pariorilor experimentați le va fi greu să câștige aici pe termen lung, fără a cunoaște conceptul de „cotă” și de „probabilitate”. Dacă ai cunoștințe bune despre aceste două domenii ce se complementează în jocul de ruletă online, atunci vei putea lua decizii mai bune.

1. Conceptul de probabilitate în jocul de ruletă

Înainte de a pune bani reali la jocul de ruletă într-un cazinou online, trebuie să înțelegi principiile de bază ale probabilității.

Când vorbim la modul general, termenul denotă posibilitatea realizării unui eveniment la întâmplare. De obicei, această posibilitate are valori cuprinse între 0 și 1.

Imaginați-vă o linie în care avem valorile 0 – 0.5 – 1, unde valoarea din stânga, „0” reprezintă imposibilitatea unui eveniment să se întâmple, apoi 1/2 sau 0.5 când avem o posibilitate de 50% ca acel eveniment să se întâmple, și evident valoarea „1”, când evenimentul respectiv are o probabilitate foarte ridicată.

În ruletă, probabilitatea să câștigi cu un anumit tip de pariu este ușor de determinat. După cum știm, sunt 37 sau 38 de posibilități într-o singură rotire, depinzând de tipul de ruletă practicat (cu zero simplu, sau dublu-zero).

Există doar două posibilități de rezultat după rotirea ruletei – câștig sau pierdere.

Astfel. probabilitatea de câștig cu un anumit tip de pariu este calculată divizând modurile de câștig la totalul posibilităților de la masă.

Un alt mod de calcul al probabilității câștigului la ruletă, este printr-o formulă:

Probabilitatea de câștig = șansele de câștig / (șansele de câștig + șansele de a pierde)

Un exemplu concret vine de la „aruncarea cu banul”, unde sunt doar două posibilități: „cap” sau „pajură”. Șansele ca aceste două lucruri diferite să se întâmple sunt egale.

Folosind formula de mai sus, putem calcula probabilitatea să iasă „cap” = 1 / (1 + 1) = 1/2 = 0.50. Astfel, dacă transformăm acest rezultat în procentaj, multiplicându-l cu 100, obținem 50%.

Acum să aplicăm formula de mai sus și în jocul de ruletă. Să zicem că practicăm online jocul de ruletă european, cu 37 de buzunare. Un mod simplu în a determina câștigul e să afirmi că sunt două posibilități de câștig și 35 de pierdere.

Calculul matematic este următorul: 2 / (2+35) = 0.0540 x 100 = 5.40%

Pentru o mai bună înțelegere a cotelor, payout-ului și probabilităților, am pregătit tabelul din imaginea de mai sus.

Astfel, vedem cât de mic este procentajul de câștig la ruletă europeană, și chiar mai mult, acesta scade la 5.26% la jocul de ruletă american (cu dublu zero).

 

Beneficiul jucătorului este: cu cât procentajul de câștig este mai mic, cu atât eventualul câștig este plătit mai bine. 

2. Avantajul cazinoului vs profitul jucătorilor

Ca în majoritatea cazinourilor, jucătorii trebuie să știe că există o mică diferență între probabilitatea matematică a câștigului unui pariu, și cum sunt plătite aceste pariuri în realitate. Vorbim aici despre avantajul casei sau „house edge” în fața jucătorului, unul ce îi conferă cote avantajoase înainte de a începe secvența propriu-zisă.

 

La unele jocuri de la cazinourile online, house edge-ul diferă de la o partida la altă. Nu e cazul și la jocul de ruletă online, unde avantajul rămâne constant. Dau un exemplu din jocul de ruletă american, unde faptul că pe masă mai este un zero (double zero), oferă casei un avantaj total de 7.89%.

 

Pentru a calcula avantajul cazinoului în jocul de ruletă înmulțim diferența dintre cotele reale împotriva câștigului și cotele cazinoului prin probabilitatea de a câștiga.

 

În jocul jocul de ruletă americană, cotele împotriva câștigului printr-un pariu „straight up” sunt de 37 la 1, dar „casa” plătește doar 35 la 1, ceea ce rezultă într-un avantaj al cazinoului de 5.26%. Așa cum se observă, diferența între cotele împotriva câștigului și payout-ul ruletei americane este egal cu 2 unități.

 

Folosind formula anterioară, putem calcula avantajul casei astfel:

(37/1 – 35/1) x 1/38 = 2/1 x 1/38 = 0.0526 x 100 = 5.26%

 

Avantajul casei la ruleta europeană este mai mic pentru că este un singur buzunar de „zero” la masă, iar formula devine:

(36/1 – 35/1) x 1/37 = 1/1 x 1/37 = 0.0270 x 100 = 2.70%

 

Cu alte cuvinte, un jucător profesionist la jocul de ruletă europeană online, poate suferi o pierdere de 27 RON, la fiecare 1000 RON pariați. Asta se întâmplă însă „on the long run”, adică doar pe perioadele foarte lungi de joc, luăm în considerare chiar mii de rotiri pe parcursul acestui proces.

 

Pe termen scurt orice este posibil, așa că jucătorii din întreaga lume sunt invitați să-și încerce norocul la acest tip de joc.

3. Calculul cotelor pentru numere consecutive

Unii jucători fac greșeala să creadă că dețin controlul asupra acestui joc după două sau mai multe câștiguri la rând, fiind convinși că alegerile numerelor anterioare au avut un impact direct asupra rezultatului final.

 

Asemenea jucători pot avea culoarea „negru” apărând de 4 ori la rând și presupun incorect că „roșu” va apărea în rotirile următoare, doar pentru simplul fapt că această culoare nu a fost văzută pe vreun pariu câștigător de ceva vreme.

 

Acest mod de gândire este incorect pentru că probabilitatea de a câștiga cu orice număr sau culoare individuală este întotdeauna aceeași, indiferent de câte șiruri de victorii a avut acel număr vizat (sau culoare, după caz).

 

E posibil totuși să calculezi probabilitatea combinată de a câștiga cu un anumit pariu de 2, 3, sau mai multe ori la rând. O să folosesc exemplul unei mize „straight up” la ruleta europeană pentru pariul de tip „9 roșu”.

 

Probabilitatea ca „9 roșu” să fie câștigător de două ori la rând este rezultatul multiplicării probabilităților individuale ale afișării acestui număr.

 

În traducere matematică: 1/37 x 1/37 = 1/1369.

 

Posibilitatea ca numărul „9 roșu” să apară, descrește cu fiecare secvență repetitivă. Astfel, probabilitatea ca acest număr să apară de 3 ori este egal cu: 1/37 x 1/37 x 1/37 = 1/50653.

 

După cum se observă, e foarte rar ca un număr să fie câștigător de 3 ori la rând în jocul de ruletă. Vorbim aici de o singură șansă la 50.653 de încercări, sau în procente: 0.0019%.

4. Probabilitatea unui șir pozitiv sau negativ

Șirurile pozitive sau negative apar de obicei când sunt plasate pariurile „even money”, iar șansele de câștig sunt egale cu cele de pierdere.

 

Urmând statistica și sfaturile din secțiunile prezentate anterior, vom stabili probabilitatea ca un jucător să câștige plasând o miză pe culoarea neagră la ruleta online.

 

Calculul este de 18/37, pentru că la jocul de ruletă europeană avem un total de 37 de buzunare, iar cele care pot fi câștigătoare sunt în număr de 18.

 

Dacă culoarea roșie a fost câștigată de 3 ori la rând în pariurile anterioare, probabilitatea ca „negru” să fie următoarea culoare de la masă rămâne 18/37. Același lucru rămâne valabil și dacă „roșu” este WIN în runda a 4-a. Această statistică se aplică în toate jocurile de tip „even money” de la ruletă, și includ aici: „high / low”, „roșu / negru” sau „par / impar”.

 

Posibilitatea ca jucătorul să aibă o serie pozitivă e calculată în același mod ca un număr aleatoriu să fie WIN de câteva ori la rând.

 

Cu alte cuvinte, pentru acest calcul avem nevoie să înmulțim probabilitățile individuale ale profitului. De exemplu, probabilitatea să avem o serie pozitivă la culoarea neagră de 3 ori la rând este: 8/37 x 18/37 x 18/37 = 5832/50653 = 1/8.68. Astfel, o serie de genul se va întâmpla în medie, o dată la 8 rotiri și jumătate.

 

De asemenea, se poate preciza probabilitatea ca un șir negativ să se întâmple la ruleta online. Știm că pariul este pierdut când culoarea precizată nu este cea corectă, și în plus, dacă bila cade pe buzunarul cu numărul „0” afișat pe ruletă.

 

Probabilitatea să pierzi dacă ai pariat pe culoarea neagră de exemplu, este 19/37 la ruleta europeană, pentru că sunt 19 buzunare posibile pe care poți să pierzi miza, dintr-un total de 37 disponibile la masă. Formula pentru acest „losing streak”, așa cum le place americanilor să spună, este aceeași ca și pentru o serie câștigătoare (winning streak).

 

Astfel, posibilitatea că jucătorul să piardă de 3 ori la rând mizând pe culoarea neagră este: 19/37 x 19/37 x 19/37 = 6859/50653 = 1/7.38. În traducere liberă, va avea 3 pierderi la rând cu pariuri „even money”, în medie, o dată la 7.4 rotiri.

 

Tabelul de mai jos arată concis, cotele și probabilitățile la șirurile consecutive:

5. Concluzii

În analiză am precizat că jocul de ruletă necesită neapărat o strategie fixă, iar calculul probabilităților e un „must” dacă vrei cu adevărat să știi când să spui „stop” și să pleci cu câștigul de la masă.

 

Crezi că probabilitățile prezentate ți-au schimbat oarecum percepția față de jocul de ruletă online? Nu rămâne decât să îți încerci șansa la cel mai bun cazinou online!

 

Bonusurile de bun venit, dar și cele de pe parcurs sunt extrem de atrăgătoare, iar un bun money management și un calcul solid asupra șanselor reale de la masă te pot face să fii câștigător.