Cat durează un meci de tenis?

cat dureaza un meci de tenis

Sportul alb sau tenisul este sportul care ne ofera eleganta si totodata sportul la care Romania a obtinut cele mai importante rezultate de-a lungul vremii. Avand in vedere ca mereu vezi un timp diferit la un meci de tenis, iti voi explica pe larg care este durata unui meci de tenis.

Cea mai bună casă dă

500 LEI Bonus!

Cat dureaza un meci de tenis?

Nu exista o limita de timp pentru un meci de tenis, ci diferenta fata de alte sporturi o face scorul final.

 

Astfel, in functie de cate de lungi au fost game-urile si cate seturi s-au jucat in meciul respectiv, durata unei partide de tenis poate sa aiba de la 20 minute si pana la 6 ore!

 

Concret, putem avea parte de 2, 3, 4 sau chiar 5 seturi in anumite circumstante, dar totodata si situatii precum tie-break sau super tie-break.

 

În funcție de aceste circumstanțe vei găsi la casele de pariuri sportive diverse piețe și tipuri de pariuri pe tenis.

Cate seturi are un meci de tenis?

In majoritatea competitiilor la feminin si masculin, se joaca folosind sistemul “cel mai bun din 3 seturi”, adica primul care castiga 2 seturi va castiga si meciul.

 

Pe de alta parte, in cadrul competitiilor tip Grand Slam (exista 4 turnee de Mare Slem intr-un an), la masculin, sistemul este: “cel mai bun din 5 seturi”. Punctajul la  aceste turnee de Grand Slam este mai mare decât la turneele obișnuite.

 

Asadar, in acest caz, putem sa avem 5 seturi in cazul in care dupa primele 4 avem parte de egalitate, scor 2-2. Drept urmare, meciurile in care sunt implicati barbati vor avea o durata mult mai lunga decat cele in care joaca femeile.

Ce inseamna tie-break?

Principala regula din tenis a unui set este aceea ca fiecare set se incheie dupa 6 game-uri castigate de un jucator (cu diferenta de 2 game-uri fata de adversar).

 

Tie-break-ul semnifica momentul in care avem parte de egalitate la game-uri dupa primele 12: scor 6-6 si nu se mai continua in acest mod, ci se vor juca doar puncte, iar primul care ajunge la 7 puncte (de asemenea diferenta de 2 puncte fata de oponent), castiga acel tie-break si implicit si setul.

 

De curand, a fost introdus in cateva competitii (de obicei in Turneele Grand Slam) si tie-break-ul de 10 puncte. Trebuie să fii atent la acest aspect atunci când vrei să joci predictii tenis.

 

Astfel, in situatia in care avem parte de set decisiv si de scorul 6-6 in ultimul set, nu vor mai fi game-uri in continuare, ci un tie-break de 10 puncte (adica primul jucator care ajunge la 10 puncte si o diferenta de minim 2 fata de cel contra caruia joaca).

cat dureaza un meci de tenis
foto: beIN Sports

Aceasta regula a fost introdusa in special dupa meciul istoric dintre John Isner si Nicolas Mahut (foto sus), care ne-a oferit in setul decisiv de la Wimbledon un scor de-a dreptul halucinant: 70-68 pentru american, avand o durata de peste 11 ore si intins pe parcursul a 3 zile!

Super tie-break ce inseamna?

Competitiile de dublu (fie ca vorbim de masculin sau feminin) se desfasoara sub acelasi sistem precum cel de simplu, diferenta fiind facuta de setul decisiv.

 

Acesta are denumirea super tie-break si practic este precum tie-break-ul de 10 puncte, insa nu este nevoie de scorul de 6-6 la game-uri, ci al treilea set doar asa se joaca.

Cand se intrerupe un meci de tenis?

Daca partida a fost programata pe un teren fara nocturna si durata acesteia a fost mai lunga decat se asteptau organizatori, se intrerupe meciul cand nu mai este vizibilitate si se reia urmatoarea zi.

 

Acelasi lucru se intampla si in cazul unor fenomene meteorologice importante precum ploaie, ninsoare sau furtuna.

 

In cazul unei accidentari, medicul ofera suport medical jucatorului in cauza, insa daca acesta nu mai poate continua semnifica abandonul acestuia si implicit infrangerea.

 

După cum ai putut observa, spre deosebire de durata unui meci de fotbal, la tenis totul ține de scorul înregistrat pe tabelă, nu de cronometru!