Ce este ATP și WTA în tenis?

ce este atp și wta in tenis

În acest articol vei putea descoperi ce semnifică ATP și WTA în tenis și care sunt principalele caracteristici ale acestor așa-zise „asociații”. Ar trebui să cunoști acești termeni înainte de a juca pronosticuri tenis.

ce este atp și wta in tenis

1. ATP (Association of Tennis Professionals)

ATP este o organizație formată în anul 1972, care a avut ca principal scop încă de la începuturile sale: acordarea unor drepturi și interese pentru tenismeni și implicit protejarea acestora sub această entitate. Dacă la început s-a numit ATP, în 1990 a avut loc prima schimbare a denumirii: ATP Tour, iar în 2009 s-a decis să aibă denumirea „ATP World Tour”, care este aceeași și-n prezent.

Această organizație oferă tenismenilor profesioniști peste 700 de competiții, acestea fiind divizate în:

 • Grand Slam – 4.
 • ATP World Tour Finals – 1.
 • Turnee ATP World Tour Masters 1000 – 9.
 • Turnee ATP World Tour 500 – 13.
 • Turnee ATP World Tour 250 – 39.
 • Turnee ATP Challenger – 178.
 • Turnee ITF – 534.

Toți tenismenii profesioniști sunt repartizați într-un clasament, în funcție de punctele obținute de-a lungul fiecărui an calendaristic. Turneele menționate mai sus oferă puncte și premii în funcție de nivelul fiecăruia.

De exemplu, câștigătorul unui turneu ITF nu va obține mai mult de 35 de puncte ATP, în timp ce câștigătorul unui Grand Slam va fi recompensat cu minim 1.000 de puncte ATP. Același lucru este valabil și-n ceea ce privește valoarea premiilor în bani.

Odată cu trecerea timpului ATP a devenit o entitate puternică, cu renume mondial, care a atins un nivel precum: organizarea de evenimente caritabile sau de strângere de fonduri pentru anumite cauze.

În prezent, pe lângă comitetul de direcție al ATP există și un Consiliu al Jucătorilor (format din 12 tenismeni, fiind prezenți atât jucători de simplu, cât și de dublu și totodată atât jucători aflați în activitate, cât și tenismeni retrași.

Pariază AICI pe meciurile din turneele ATP!

2. WTA (Women's Tennis Associations)

WTA a fost fondată la un an după apariția ATP și anume-n anul 1973. Ea este organizația care înglobează tot ceea ce reprezintă tenisul feminin, fiind practic corespondenta ATP. Înainte de apariția WTA exista „National Tennis League”, care însă nu oferea condiții și competiții corespunzătoare pentru jucătoare, iar ITF (International Tenis Federation) impunea anumite reguli severe.

La fel ca și-n cazul ATP, această organizație oferă jucătoarelor profesioniste foarte multe competiții, acestea fiind repartizate astfel:

 • Grand Slam – 4.
 • WTA Tour Finals – 1.
 • Turnee WTA Premier Mandatory – 4.
 • Turnee WTA Premier 5 – 5.
 • Turnee WTA Premier – 12.
 • Turnee WTA International – 32.
 • Turnee WTA 125k Series – 8.

De asemenea, sunt și turneele tenis ITF, existând sute de astfel de competiții, însă acestea se află sub „aripa” ITF (International Tennis Federation).

La fel ca și-n cazul ATP, toate jucătoarele profesioniste sunt repartizate într-un clasament WTA feminin, în funcție de punctele obținute de-a lungul fiecărui an calendaristic. Competițiile precizate mai sus oferă puncte și premii în funcție de nivelul fiecăruia. Este drept că sunt mai puține competiții pentru doamne, decât pentru domni, dar este considerat faptul că-n cazul tenisului feminin, nivelul dintre jucătoare este unul mai apropiat decât la masculin.

Există „Consiliul jucătoarelor” și-n cazul WTA, dar spre deosebire de ATP, acesta este format din 8 jucătoare, fiind prezente atât jucătoare de simplu, cât și de dublu, însă doar tenismene aflate-n activitate.

Pariază AICI pe meciurile din turneele WTA!