Ce sunt pariurile de tip Betting exchange?

Betting exchange” nu este un termen foarte cunoscut printre pariorii din România, însă unul care cu siguranță atrage atenția. Deși la baza acestuia stau tot pariurile sportive clasice, pentru a putea câștiga din “Betting exchange” un jucător trebuie să fie foarte bine informat, deoarece se va lovi de termeni noi și de un sistem de joc diferit față de pariurile clasice.

pariuri de tip betting exchange

În cele ce urmează îți voi explica în detaliu ce înseamnă “Betting exchange”, unde poți juca acest tip de pariuri, dar și care sunt principalele avantaje.

Vezi AICI care este singurul site de betting exchange licențiat în România!

1. Ce înseamnă Betting exchange?

În traducere liberă, “betting exchange” înseamnă “schimb de pariuri”, însă un termen folosit chiar și de ONJN este acela de “pariuri în contrapartidă”. Betting exchange se rezumă practic la plasarea de pariuri în absența unui operator, adică jucătorii fac între ei acest “schimb de pariuri”.

Pariurile clasice se plasează între un parior și agenția de pariuri care oferă respectivele cote. În betting exchange “tranzacția” are loc între 2 persoane, care plasează sau acceptă diferite pariuri.

Astfel, o persoană care joacă la “betting exchange” se poate afla la oricare “capăt” al tranzacției. Uneori poate reprezenta operatorul care acceptă pariurile jucătorilor, iar alteori poate fi pariorul clasic care se luptă cu agenția.

2. Unde se pot juca pariuri de tipul Bet exchange?

Chiar dacă am scris anterior că la betting exchange practic pariurile se plasează între 2 persoane este evident faptul că-i nevoie de o platformă special creată pentru astfel de tranzacții. La fel de evident este și faptul că nimeni nu creează o astfel de platformă pe gratis, iar aici apare iarăși o diferență între ponturi pariuri sportive și cele de tipul bet exchange.

Așa cum la pariurile clasice agenția obține profit în urma pierderilor înregistrate de jucători, la betting exchange, “platforma” trăiește din anumite taxe pe care le oprește din câștigurile jucătorilor. Astfel, la fiecare pariu pe care-l vei câștiga la betting exchange îți va fi oprită o mică sumă de bani.

Singurul operator licențiat în România care oferă posibilitatea de a juca pariuri de tipul bet-exchange este Betfair (înregistrează-te aici). Acest operator are, pe lângă oferta clasică denumită “Sportsbook” și o altă platformă, intitulată “Exchange”, acolo unde jucătorii pot realiza astfel de pariuri. Betfair a intrat pe piața pariurilor în anul 2000 și în momentul de față este unul dintre cei mai importanți operatori la nivel global, iar în privința Betting exchange este fără discuții numărul 1.

3. Avantajele oferite de Betting exchange

Deoarece până acum poate nu ți-am stârnit prea mult interesul cu privire la „schimbul de pariuri” în continuare îți voi prezenta avantajele pe care le vei obține dacă decizi să joci acest tip de pariere.

  • Poți să te afli atât în poziția agenției, oferind anumite cote, cât și în postura pariorului care acceptă anumite selecții.
  • Poți juca pe cele mai bune cote, deoarece acestea nu sunt ajustate de bookmakeri.
  • Poți plasa pariuri unice – de exemplu, poți paria pe faptul că un eveniment NU se va întâmpla, lucru care la o agenție normală este imposibil (poți juca, să zicem, că NU va fi scorul 2-0 într-un meci de fotbal).
  • Poți face trading – închizi un pariu în orice moment al jocului, chiar înainte de startul evenimentului.
  • Nu vei fi limitat în ceea ce privește mizele plasate.
  • Poți profita de greșeli ale altor jucători, aparute fie din necunoștință de cauză, fie din grabă, neatenție.

4. Ce sunt pariurile Pro și Contra?

Atunci când intri pentru prima dată pe Betfair Exchange cu siguranță nu vei înțelege mare lucru, deoarece vei vedea pentru același pariu mai multe cote. În primul rând trebuie să știi din start 2 lucruri: cotele din coloana albastră înseamnă pariuri „Pro”, iar cotele din coloana roz se referă la pariurile „Contra”.

4.1 Pariurile Pro (Back)

Pariurile Pro sunt practic pariurile clasice, acolo unde pentru a câștiga selecția pe care ai mizat trebuie să fie corectă. După ce ai mizat Pro pe o cotă, aceasta va trece în coloana roz, din dreptul Contra, dacă valoarea ei este mai mică decat cotele roz. Altfel, pariul tău va rămâne “unmatched” (neplasat) până când cineva îl acceptă, adică pariaza Contra pe cota ta.

Un pariu poate rămâne nefinalizat în cazul în care niciun jucător nu acceptă cota pe care ai pariat. Inițial, toate cotele pentru Pro sunt mai mici decât cele de la Contra. Dacă nu ești mulțumit de valoarea acestora și setezi o cotă mai mare la Pro trebuie să aștepți ca cineva s-o accepte, ceea ce ar putea să nu se întâmple.

4.2 Pariurile Contra (Lay)

Pariurile Contra se referă practic la faptul că un eveniment NU se va întâmpla. De exemplu, dacă pariezi pe Contra peste 2.5 goluri înseamnă că în meci să nu se marcheze mai mult de 2 goluri.

Vei spune că nu este nicio diferență față de pariurile clasice, pentru că și acolo poți paria pe “sub 2.5” și este același lucru. Ai parțial dreptate, deoarece Contra poate fi jucată și pe alte tipuri de pariuri. Poți la fel de bine să dai Contra la un scor corect, să zicem Contra 1-2, iar pariul tău este câștiăator la orice scor înregistrat în meci, în afară de 1-2. Atunci când pariezi pe Contra, cota roz pe care ai mizat trece automat în coloana albastră, la Pro, în cazul in care are o valoare mai mare decât cotele de la Pro. În caz contrar pariul tău rămâne neplasat până când o persoană va juca Contra.

ATENȚIE! Suma pe care o introduci atunci când joci Contra reprezintă câștigul pe care ți-l va aduce pariul în cazul în care va fi câștigător. Din balanță îți va fi extrasă însă o sumă egală cu (miza*cota-1). De exemplu, dacă introduci suma de 10 unități pe o cota de 5.00 vei câștiga 10 unități în cazul în care pariul va fi câștigător, însă vei pierde 40 de unități dacă acesta nu va fi câștigător.

Acestea sunt principalele lucruri pe care trebuie să le cunoască orice persoană care vrea să se apuce de Betting exchange. Înainte de a te apuca să joci fii sigur că ai ințeles la perfecție mecanismul de funcționare al acestor tipuri de pariuri, pentru că în caz contrar vei risca să pierzi bani foarte ușor.

Înregistrează-te AICI la Betfair Exchange – bonus 150 RON!

Leave a Comment: