Cum sunt făcute cotele de către casele de pariuri sportive în 2021?

Cel mai important aspect atunci când vorbim de pariurile sportive este reprezentat de cote. Prin intermediul acestora ne calculăm câștigurile și ne alegem pariurile. Pentru a fi un parior de succes este important să înțelegi și mecanismul prin care casele de pariuri setează aceste cote și le oferă spre “vanzare”.

cum sunt făcute cotele la pariuri

În acest articol îți voi explica în detaliu cum sunt făcute cotele la casele de pariuri și de ce acestea variază în mod constant.

1. Cine stabilește cotele la pariuri?

Fiecare casă de pariuri are propria echipă de experți, care vor fi numiți în continuare traderi. Din aceste echipe fac parte matematicieni, statisticieni și chiar psihologi. Acești traderi stabilesc cotele de pornire ale unui eveniment după criterii bine stabilite.

Chiar dacă fiecare agenție are proprii săi traderi, nu vom vedea diferențe sesizabile de cote între case, pentru că majoritatea operatorilor se orientează dupa cotele afișate de cei mai importanți operatori la nivel mondial, cum ar fi: betfair.com, Pinnacle sau SBOBet. Apoi fie le ajustează puțin după informațiile deținute de proprii traderi, fie le afișează pentru început la fel ca operatorii amintiți.

2. Cum sunt stabilite cotele la pariuri sportive?

În primă fază vei crede că acești traderi, în funcție de informațiile pe care le dețin, pot face o analiză foarte bună a evenimentului sportiv și astfel ajung la anumite cote de pornire. Nu este chiar așa! De fapt ei încearcă prin diferite metode să anticipeze evoluția pieței, tendințele de pariere, adică sumele de bani care vor fi plasate pe anumite pariuri.

În plus, deși în mod normal cotele reflectă șansa reală de reușită a unui pariu, nu acesta este scopul principal al traderilor. Ei încearcă să ofere cote cât mai atractive pentru jucători, pentru ca aceștia să plaseze pariuri pe toate variantele de pariere, astfel încât agenția, prin payout-ul oferit, să iasă-n câștig indiferent de rezultatul evenimentului respectiv.

De exemplu, dacă vezi la un pariu de tipul “peste 2.5/sub 2.5” cote egale, sa zicem 1.90, nu înseamnă că șansele de reușită sunt 50-50. De fapt traderii anticipează că se vor miza sume egale de bani pe aceste selecții. În astfel de situații putem vorbi despre pariurile de valoare, adică pariuri a căror șansă reală de reușită este mai mare decât cea reflectată de cotă.

Vezi AICI care este singura casă de pariuri la care găsești și cote cu Marjă 0%!

Practic, stabilirea cotelor la pariurile sportive se face-n 3 etape, după cum urmează:

  • Etapa 1 – traderii încearcă să anticipeze cum vor distribui pariorii sumele de bani pe anumite selecții.
  • Etapa 2 – casa de pariuri decide care este marja de profit (de exemplu, pentru cote de 1.90-1.90 profitul este de 5%).
  • Etapa 3 – în urma calculelor efectuate traderii setează cota potrivită pentru fiecare pariu.

3. De ce variază cotele la pariurile sportive?

Probabil că ai observat destul de repede evoluția cotelor la pariuri sportive și faptul că acestea oscilează destul de mult față de valorile stabilite-n primă fază. Cu siguranță te-ai întrebat din ce cauză se produc aceste oscilații. În continuare te voi lămuri.

Ai putea crede că informațiile noi, pe care le află traderii, cu privire la un eveniment sportiv îi fac pe aceștia să modifice într-un anumit fel cotele.

Această teorie nu este tocmai adevarata. Ma refer la faptul că informații precum că unii jucători vor fi indisponibili, vremea va fi capricioasă la ora jocului etc. n-au aproape nici o influență asupra cotelor, ci altul este motivul pentru care acestea oscilează.

Principalul motiv de modificare a cotelor este reprezentat de tendințele de pariere, adică de sumele de bani pe care pariorii le mizează pe un anumit pronostic. Așa cum scriam la început, traderii încearcă să anticipeze evoluția pieței înainte de a afișa cotele inițiale. Este greu să le seteze perfect din prima, astfel că, pe parcurs ce sumele de bani se adună pe anumite pariuri, ei modifică valoarea cotelor pentru a asigura marja de profit stabilită de agenție.

Pentru exemplificare, să presupunem că pentru pariurile de tipul “peste 2.5/sub 2.5” aveam cote inițiale egale, de 1.90. Dacă cei mai mulți bani s-au jucat pe ponturi pariuri de tipul peste 2.5, atunci acest lucru-i va determina pe traderi să scadă cota pentru această selecție, astfel încât să uniformizeze piața și să asigure profitul agenției. Un procentaj de 70% din totalul banilor mizați pe peste 2.5 ar putea conduce la o scădere a cotei de la 1.90 la 1.75, să zicem, și implicit la creșterea cotei pentru sub 2.5. În acest fel, unii pariori vor fi “atrași” de cota oferită pentru sub 2.5, găsind în acea selecție un pariu de valoare, și vor paria sume de bani, ajutând la uniformizarea mizelor și la asigurarea profitului agenției. Un alt exemplu pentru un pronostic în care echipa gazdă câștige are cota 2 și foarte mulți pariori o văd câștigătoare în pariurile lor, această cota va scădea treptat până la momentul evenimentului.

Descoperă AICI una dintre casele de pariuri care au cele mai bune cote!

Ți-am prezentat principiul după care funcționează cotele la pariuri sportive și cum sunt calculate acestea inițial de către traderii caselor de pariuri. Este important ca toți pariorii să cunoască acest mecanism. Unul dintre beneficii va fi că nu se vor mai speria de cotele mari, ci vor înțelege că aceea este doar tendința de pariere și nu reprezintă, de fapt, șansa de reușită a unui pariu.

Leave a Comment: