În acest articol îți prezint cele mai importante 3 tipuri de cote, folosite de operatorii de pariuri din întreaga lume: zecimale, fracționare, americane.
500 RON Bonus Oferit de
Casa de Pariuri Recomandată!
Cotele la pariuri sportive reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte pentru a intra în contact cu jocurile de noroc online. Practic, ele îți spun cât ai de câștigat dacă plasezi un pariu.
Sunt mai multe tipuri de cote, însă în România se folosește doar cota zecimală (europeană). La noi pe site poți să vezi care sunt acele case de pariuri cu cele mai bune cote!
1. Ce este o cotă?
Reprezentate numeric de casele de pariuri în funcție de propriul algoritm, „cota” este folosită pentru a calcula câștigul fiecărui pariu plasat de către jucători.
Teoria spune că o dată cu creșterea cotei înainte de începerea meciului – scade probabilitatea de câștig. În practică însă, sunt destule excepții de la regulă.
În prezent, în lume există mai multe metode de prezentare a cotelor, dar majoritatea caselor de pariuri online s-au aliniat la 3 tipuri esențiale: cota zecimală (europeană), cota fracționară (britanică) și cota americană (U.S. odds).
Cele mai cunoscute case de pariuri online oferă clienților posibilitatea de a alege modelul preferat din aceste 3 tipuri de cote.
Pentru ca toată lumea să înțeleagă aceste diferențe, voi prezența caracteristicile fiecărui tip de cote în parte.
Mai jos este un video concis despre matematica din spatele cotelor create de bookmakeri.
Am explicat într-un alt articol cum sunt făcute cotele la pariuri, dacă nu ești familiarizat cu această etapă.
2. Tipuri de Cote la Pariuri
Iată principalele tipuri de cote existente la pariuri.
2.1 Cote zecimale
Cotele zecimale denumite și „cote în stil european” sunt cele mai des întâlnite la casele de pariuri online și în topul preferințelor pariorilor de pe bătrânul continent. Acest tip de cote ne indică potențialul câștig la o anumită miză decisă de parior.
Dacă înmulțim cota cu valoarea mizei pe care ești dispus să o investești, la rezultat avem câștigul total. Câștigul e format din suma pariată, la care adaugăm profitul rezultat.
O să dau un exemplu concret, pentru o înțelegere mai bună. Avem disputa dintre Manchester United și Liverpool:
În exemplul dat, casa de pariuri online oferă o cotă de 3.15 pentru victoria echipei din Manchester, în cazul unui rezultat de egalitate avem cota 3.05, iar cota 2.20 e pentru ca oaspeții din Liverpool să câștige acest meci clasic din Premier League.
Dacă jucătorul pariază 100 RON pe acest meci, câștigul pe total pe biletul la pariuri este următorul:
- Victorie Manchester United: câștig total de 315 RON, la 100 RON mizați.
- Egalitate: câștig total de 305 RON, la 100 RON mizați.
- Victorie Liverpool: câștig total de 220 RON, la 100 RON mizați.
Din exemplul dat vedem cât de simplu e de făcut acest calcul pentru câștig total sau profit, utilizând cotele zecimale. Acesta e unul din motivele principale pentru care acest „tip de cote” e favoritul pariorilor.
2.2 Cote fracționare
Denumite și „cote în stil britanic”, sunt preferate de pariorii de la case de pariuri din Anglia, UK (și Irlanda, Scoția, Țara Galilor.
Cel mai bun mod pentru a vedea cum sunt folosite aceste cote e să corelăm relația dintre cele fracționare și cele zecimale.
Cum se face conversia?
Se realizează operația de scădere din cota zecimală (se scade -1) și apoi se caută cel mai apropiat raport de numere întregi.
Avem exemplul de mai sus, cu pontul pe fotbal la meciul dintre Manchester United și Liverpool, și vom vedea imediat cum se face conversia de la zecimal la fracționar.
- Cota pe 1 solist: 3.15 (în zecimal) – 1 = 2.15 = 2.15/1 = 43/20 (în fracționar)
- Cota pe egalitate: 3.05 (în zecimal) – 1 = 2.05 = 2.05/1 = 41/20 (în fracționar)
- Cota pe 2 solist: 2.20 (în zecimal) – 1 = 1.20 = 1.20/1 = 6/5 (în fracționar)
Să zicem că la cota fracționară avem reprezentarea de A/B:
- „B” reprezintă miza (în unități) pe care jucătorul o alocă pariului, pentru a avea un eventual profit de „A” unități, în cazul în care pronosticul este câștigător.
2.3 Cote americane
Cotele americane, sau „american odds” par a avea un sistem complicat, pentru pariorii care sunt obișnuiți cu sistemele anterioare (zecimal și fracționar).
Cota americană poate avea valori pozitive sau negative (în cazul cotelor sub 2.00).
- când are forma unui număr pozitiv – reprezintă profitul jucătorului la o miza de 100 de unități, în cazul în care evenimentul propus în pronostic este câștigător.
- când are forma unui număr negativ – reprezintă miza (în unități) pe care jucătorul o pariază pentru a face un profit de 100 de unități.
Iată cum arată cotele americane pentru același exemplu, la meciul dintre Manchester United și Liverpool:
O să explic mai jos metoda conversiei pentru cotele în sistem american, atât pentru cele pozitive, cât și pentru cele negative.
La o cotă cu număr pozitiv, se împarte cota americană la 100 și se adună 1:
- +120 (cotă în stil american) = 120 / 100 + 1 = 2.20 (cotă în stil european)
La o cotă cu număr negativ, se împarte 100 la cota americană și se adună 1:
- -120 (cotă în stil american) = 100 / 120 +1 = 1.83 (cotă în stil european)
2.4 Cotele în format indonezian
Sunt similare cu cele americane, doar ca aici vorbim de cifre mai mici. O cota americana de -120 inseamna -1.20 in format indonezian, astfel ca nu este nevoie de alte explicatii.
2.5 Cotele Hong Kong
Se aseamana foarte mult cu cele europene, doar ca prin intermediul lor calculam direct profitul pariului. O cota europeana 2.50 este de fapt o cota 1.50 in format Hong Kong. Daca pariem pe o cota de 1.80, de exemplu, in format Hong Kong, atunci vom avea un profit de 1.8*miza.
5. Concluzii
Recomandăm folosirea sistemului zecimal de cote (sistemul European), întrucât este cel mai simplu și popular în rândul pariorilor.
Înțelegerea cotelor e un lucru esențial în domeniul pariurilor sportive. Dacă nu ști să interpretezi cotele nu-ți vei da seama vreodată unde este un „value bet” la un meci sau ce profit eventual poți avea după terminarea unei partide.
Mulți pariori profesioniști au ”migrat” de la sistemul fracționar la cel zecimal, pentru cotele extrem de ușor de citit și care nu necesită calcule suplimentare.
Majoritatea caselor de pariuri online au incluse în meniu o setare specială, prin care poți să schimbi felul în care vezi cotele (zecimale, fracționar sau american).
Esențial este să știi că aceste sisteme de cote au în final același rezultat, nu au vreo diferență în termeni de „payout” sau profit!