Money Management în Pariuri Sportive

money management ul în pariuri

Azi discutăm despre cât de important este conceptul de money management în pariuri.

500 RON Bonus Oferit de

Casa de Pariuri Recomandată!

În acest articol o să îți prezint ce reprezintă money managementul sau conceptul de bankroll management în pariuri, cele mai des întâlnite tehnici, dar și care sunt beneficiile unei strategii corecte de money management.

1. Ce înseamnă money management în pariuri?

Pe scurt, money managementul reprezintă modalitatea în care pariorii gestionează banca proprie pentru a plasa mizele la pariuri.

 

Cum îți alegi mizele și cotele, cât și cum pariezi într-o singură zi, cum împarți banca, dacă mergi sau nu all-in, toate aceste lucruri țin de money management.

 

Foarte mulți jucători la pariuri online nu cunosc și nu folosesc conceptul de money management. Asta înseamnă că nu își organizează deloc sumele pe care le joacă, iar de aici apare jocul haotic, hazardat, plasează multe bilete pariuri și pariază pe tot ce le iese în cale. Rezultatul este unul inevitabil pe termen lung: pierderi foarte mari.

 

Casele de pariuri vor avea întotdeauna un avantaj asupra pariorilor, pentru că ele stabilesc regulile jocului. Bookmakerii fac cotele, iar restul depinde de parior.

 

Capacitatea de a decide dacă un pariu are sau nu valoare și ce miză merită jucată: asta face diferența între un parior profesionist și unul amator.

2. Money management-ul și bankroll-ul

Mulți dintre pariorii începători confundă aceste două noțiuni, money management și bankroll.

 

money management pariuri

Bankroll reprezintă banca ta maximă de pariere, adică suma maximă pe care ești dispus sau pe care ar trebui să nu o depășești la depunerile lunare efectuate la case de pariuri online.

 

Banca nu ar trebui să depășească un nivel maxim de 10% din veniturile tale lunare, astfel încât pariatul să rămână o activitate.

 

Dacă ai auzit până acum că sunt pariori profesioniști care trăiesc exclusiv din activitatea de pariere, ia-ți gândul de la asta.

 

Pariurile nu îți pot garanta o sursă sigură de venit pe termen mediu și lung și ar trebui să rămână doar o sursă de câștiguri extra.

3. Strategii de money management

Sunt foarte multe strategii de money management, unele care și-au dovedit utilitatea în timp, altele care sună foarte frumos în teorie, dar nu își găsesc aplicabilitate la pariurile sportive, pentru că nu dau randament.

 

În continuare o să îți prezint pe scurt câteva tips-uri legate de strategiile care au fost testate și dau rezultate.

3.1 Limita maximă per pariu

Este foarte important să îți setezi anumite limite atunci când plasezi pariurile.

 

Dacă ești adeptul biletelor cu mai multe evenimente, atunci nu ar trebui să mizezi mai mult de 1-2% din bancă pe fiecare bilet, pentru că trebuie să recunoști că și șansele de reușită sunt reduse.

 

Dacă plasezi 2-3 ponturi pariuri pe bilet, atunci îți poți seta o miză maximă de 5% din bancă, astfel încât să îți poți permite să joci 20 de astfel de bilete pe lună, presupunând că niciunul nu este câștigător.

 

Cel mai indicat însă ar fi să mizezi pariuri single și exclusiv online, pentru că nu doar că ai cote mult mai bune, ci poți paria mult mai informat. În cazul pariurilor single, miza maximă ar trebui să fie ajustată în funcție de cotă.

 

Dacă, să spunem, vrei să pariezi pe un meci care are cotă 1.25-1.40, atunci nu ar trebui să mizezi mai mult de 10% din bancă pe un singur pariu.

 

Știu că probabil te gândești că dacă ai o bancă lunară de 200 de lei, atunci 20 de lei pe o cotă de 1.30 îți va aduce doar 6 lei profit, ceea ce evident nu este foarte rentabil.

 

Totuși, trebuie să știi că și acele cote de 1.30 sunt destul de greu de nimerit. Vrei o dovadă concretă? Arată-mi un tipster care prinde o serie de o săptămână în care nimerește toate cotele de minim 1.30.

3.2 Value bets

După ce am lămurit limita maximă pe care ar trebui să o alocăm fiecărui tip de pariu în parte, acum este foarte important să găsim și să jucăm preponderent value bets.

 

Pariuri de valoare

Un value bet, sau pariu cu valoare, este acel pariu pentru care, pe baza unor calcule, apreciem că probabilitatea de reușită este mai mare decât cea care reiese din cota oferită de casa de pariuri.

 

Există și o formulă matematică după care ne putem ghida dacă vrem să facem un calcul value bet:

 

Valoarea pariului = aprecierea noastră (procentual vorbind) x cota oferită de casa de pariuri / 100.

 

Ori de câte ori valoarea acestui raport este supraunitară, atunci acel pariu este considerat un valuebet. Să luăm un exemplu clar:

 

Vrem să pariem pe un meci de Esports Dota 2, unde joacă echipele A și B. Cotele sunt similare la victorie, 1.90 cu 1.90. Cu 1 oră înainte de meci, se anunță că echipa B joacă cu 2 standin (se întâmplă frecvent).

 

Cotele rămân de regulă neschimbate, însă echipa B are șanse mult mai mici să câștige. Asta înseamnă că acum procentul de reușită este aproximativ 60% – 40% în favoarea echipei A.

 

Făcând calculul, rezultă că Valoarea pariului = 60 x 1.90 /100 = 1.14, ceea ce înseamnă că fiind un număr supraunitar, e clar că vorbim despre un pariu cu valoare.

3.3 Stabilirea unor obiective realizabile

Știu că e greu să te oprești atunci când câștigi, pentru că e în natura noastră să vrem de fiecare dată mai mult.

 

O tehnică foarte utilă de money management presupune stabilirea unor obiective lunare nu foarte greu de realizat. Spre exemplu, triplarea băncii este un asemenea obiectiv.

 

Dacă îți stabilești de la început obiective mai greu de realizat, precum de 10 ori valoarea băncii inițiale, atunci vei fi tentat să joci hazardat, iar lipsa disciplinei la pariurile sportive este extrem de riscantă și cel mai probabil îți vei epuiza foarte rapid banca.

 

Am scris mai detaliat despre setarea obiectivelor realizabile în articolul cu sfaturi ca să câștigi la pariuri!

3.4 Easy money

Știu că am spus inițial că voi prezenta doar strategii care au fost testate și funcționează. Strategia easy money funcționează doar pe termen scurt și nu ar trebui să fie singura modalitate de pariere.

Strategia Easy Money

 

Această metodă presupune identificarea unor pariuri cu șanse foarte mari de reușită și plasarea unei sume considerabile pe acestea. De regulă, aici se merge all-in, cu întreaga bancă.

 

Cotele ar trebui să fie între 1.05 – 1.10 pentru fiecare pariu în parte. Orice cotă mai mare de 1.10 implică un grad semnificativ de risc.

 

Nu cred că mai este nevoie să menționez că orice pas greșit în strategia easy money – all in înseamnă pierderea întregii bănci disponibile, astfel că recomand foarte multă prudență.

3.5 Martingale

Probabil una din cele mai folosite metode de a utiliza suma disponibilă pentru a ne asigura profit este Martingale.

 

Totodată, este și una dintre cele mai uzitate strategii de pariere.

 

Această strategie presupune plasarea unor mize exponențiale până când rezultatul așteptat se produce. Ceea ce este foarte important este că e doar o chestiune de timp până când vom câștiga.

 

Să luăm un exemplu concret. Liverpool a avut un șir foarte lung de victorii în Premier League. Începeam cu o 1 unitate la debutul ligii, și continuam să mizăm contra lui Liverpool în fiecare etapă.

 

Era greu de crezut că jucătorii lui Klopp nu se vor împiedica, dat fiind programul încărcat pe care l-au avut. Rezultatul s-a produs, iar cormoranii au pierdut în campionat.

 

O strategie Martingale presupune dublarea mizelor, astfel că atunci când vom nimeri pronosticul corect, profitul este garantat. Spre exemplu, plasăm 1 unitate pe adversara lui Liverpool, dacă pierdem, în etapa următoare jucăm 2 unități, apoi 4, apoi 8, apoi 16 și tot așa.

 

Strategia este una sigură, însă principalul inconvenient rămâne banca. Trebuie să dispui de o bancă foarte mare pentru a-ți permite să treci peste 30 de pași greșiți și să respeci în continuare strategia.

 

Puțini pariori au însă astfel de resurse de joc. Aici intrăm în contradicție cu prima regulă, aceea de a nu depăși o anumită limită din veniturile lunare cu jocuruile de noroc.

4. Cum te ajută un money management corect?

Sunt foarte multe variabile în discuție, însă un parior echilibrat, care respectă regulile de bază pentru un money management eficient nu va ajunge niciodată cu balanța pe 0 și nu va pierde mai mult decât și-a asumat.

4.1 Money managementul în pariuri te disciplinează

Un mod corect și responsabil de a juca la pariuri este de a avea o bancă maximă alocată lunar, să zicem 10% din venituri. Dacă ai venituri de 5000 de lei/lună, cred că 500 de lei sunt suficienți pentru pariuri.

 

Ideal este să împarți această bancă de 500 de lei în 5 mini-bănci de 100 de lei, pe care să le joci separat, la anumite intervale de timp.

 

Dacă pe 3 din aceste mini-bănci ai ieșit pe profit cu o cotă de cel puțin 2, atunci per total luna se încheie pe plus pentru tine.

 

Împărțirea sumei maxime lunare pe care vrei să o depui în mini-bănci de pariere te ajută să vezi în ce sesiuni de pariere ai fost mai puțin inspirat, astfel încât poți regla lucrurile din mers, foarte ușor.

4.2 Te determină să nu pariezi haotic

Dacă ți-ai pus în gând să aplici tehnica money managementului, atunci din start știi că aceasta este incompatibilă cu pariuri haotice, de exemplu all-in, oricât de tentantă sau de sigură ar părea o anumită cotă.

 

Totodată, sunt pariori care fac o depunere, după care plasează imediat un pariu all-in pe o cotă de 2.00 sau mai mare ori, dimpotrivă, plasează mai multe pariuri pe cote mai mici, crezând că își vor mări din start banca de pariere.

 

Money management-ul este o strategie fundamental defensivă, astfel că pariurile trebuie abordate cu foarte multă răbdare, iar mizele trebuie ajustate astfel încât 2-3 rezultate negative să nu afecteze întreaga bancă.

 

Hazardul în pariuri înseamnă întotdeauna pierdere. Chiar dacă prinzi 2-3 luni în care nimerești cote mari, la final de an, când faci un bilanț, vei vedea că per general ai ieșit pe minus.

 

4.3 Te ajută să "rămâi în joc"

Așa cum spuneam și la punctul anterior, money managementul este o strategie defensivă, iar în aplicarea acesteia nu vom paria niciodată mai mult de 10% din bancă pe un singur eveniment.

 

Dacă ai câteva sesiuni mai slabe de pariere, este important să îți rămână bani în cont până spre finalul lunii pentru a nu fi tentat să depui din nou. Astfel, în ultimele zile din lună poțoi încerca bilete-bombă cu care să îți recuperezi ceva din pierdere, iar în caz contrar îți asumi o lună mai slabă.

 

Putem aplica strategii diverse, precum Martingale pentru a ne asigura un profit mic însă important este ca la finalul lunii nu doar să nu epuizăm banca, ci să ne asigurăm profit.

 

4.4 Previne jocul adictiv

Comportamentele patologice ale jocului adictiv de noroc intervin în proporție covârșitoare pe fondul nereușitelor, astfel cum au remarcat specialiștii psihoterapeuți.

dependența jocurilor de noroc

Presupunem că ai pierdut întreaga bancă de 10% din venituri alocată jocurilor de noroc. Dacă ești un jucător experimentat, știi că trebuie să iei o pauză până luna următoare. În acest caz, procentul de 10% a reprezentat o cheltuială cu distracțiile, pariurile fiind un hobby.

 

Asta înseamnă să ai control asupra jocului de noroc. Pierderea controlului duce inevitabil la apariția primelor semne de joc compulsiv, iar de aici până la dependența de pariuri e un drum foarte scurt.

 

Dacă însă practici jocul defensiv, aplicând strategiile de money management, chiar dacă ai sesiuni mai slabe de pariuri, vei rămâne mai mult timp în joc, având totodată și o senzație de control.

5. Concluzii despre Money Management

În acest articol ți-am arătat ce presupune money managementul și care sunt strategiile de money management testate și care chiar dau rezultate. Totodată, am vrut să îți arăt faptul că dacă aplici un money management corect în pariurile sportive, vei avea numai beneficii.

 

Chiar dacă rezultatele nu se vor vedea imediat, în luna curentă, o analiză făcută în viitorul apropiat îți va releva importanța aplicării acestui concept. Succes!