Noul Format Champions League – 2024/2025

noul format champions league

Noul Format Champions League reprezintă un nou început pentru Liga Campionilor! Din sezonul 2024/2025, cea mai tare competiție inter-cluburi își schimbă fața. Te invit să descoperim împreună cum va arăta acest nou format!

Cu toții putem fi de acord în legătură cu faptul că Champions League reprezintă una dintre cele mai îndrăgite competiții de fotbal din întreaga lume. Echipe din campionatele de top din Europa se confruntă pentru a obține marele trofeu, așa că e imposibil să nu îți placă meciurile de Champions League.

Cum lumea fotbalului a fost, de-a lungul timpului, într-o continuă schimbare, UEFA Champions League a suferit, la rândul său, schimbări mai mult sau mai puțin semnificative. Începând cu următorul sezon, Champions League capătă o nouă față, după ce UEFA a decis să introducă un nou format, despre care ne propunem să discutăm în rândurile imediat următoare.

Noul Format Champions League 2024/2025

După cum probabil știi deja, formatul actual al Champions League va deveni istorie odată cu sezonul 2024/25. Dacă până acum ne-am obișnuit cu o competiție în care erau mai 8 grupe de câte 4 echipe, schimbarea pe care UEFA a implementat-o va fi simțită imediat de către iubitorii fotbalului.

Mai multe echipe, dispar grupele

Înainte de toate, noul format primește mai multe echipe în Champions League. În formatul trecut erau calificate 32 de echipe în grupe, iar odată cu noul format vor juca în Champions League nu mai puțin de 36 formații. Mai mult spectacol, așadar.

noul format champions league
foto: uefa.com - Noul format Champions League va fi aplicat și la Europa League și Conference League

De asemenea, grupele devin istorie. În noul format al Champions League va exista o singură grupă tip campionat, în care se vor regăsi toate cele 36 de echipe.

Toate aceste echipe vor fi plasate în 4 urne, a câte 9 echipe fiecare. Fiecare echipă de fotbal va avea câte 8 adversari diferiți.

Coeficientul UEFA dar și câștigarea titlului de campioană Champions League rămân în continuare aspecte importante. Acestea vor ajuta echipele să prindă un loc în prima urmă. De altfel, împărțirea echipelor în cele 4 urne se va face în funcție de coeficient.

Mai multe meciuri

Fiecare echipă va juca 4 meciuri acasă și 4 meciuri în deplasare. Vor fi 189 de meciuri într-un sezon, în comparație cu cele 125 de meciuri care se jucau în vechiul format.

După disputarea tuturor partidelor, echipele clasate pe primele 8 poziții vor fi calificate automat în optimi. Echipele de pe locurile 9-24 vor fi nevoite să dispute un baraj pentru a ocupa restul locurilor rămase. 

Bineînțeles, echipele de pe ultimele locuri, 25-36, vor părăsi competiția.

structura nou format champions league

Echipele de pe locurile 9-16 se vor bucura de statutul de cap de serie la tragerea la sorți, așa că meciul retur îl vor disputa pe teren propriu. 

Un avantaj important, pentru iubitorii de fotbal cel puțin, este numărul de meciuri disputat de către cluburile calificate în Champions League. Mai precis, câștigătoarea competiției va disputa între 15 și 17 partide. În prezent, câștigătoarea Champions League joacă 13 partide. Așa cum precizam anterior, vom avea parte de mai mult spectacol, ceea ce nu poate decât să ne bucure.

Noul Format se aplică și la Europa și Conference League

Astfel de modificări vor suporta și competițiile Europa League și UEFA Conference League, competiții care vor adopta un format asemănător.

Este important de subliniat faptul că echipele de fotbal vor putea câștiga mai mulți bani, premiile fiind mult mai atractive odată cu noul format. Altfel spus, participantele sunt recompensate cu suma de 18 milioane de euro, cu 3 mai mult în comparație cu sezonul 2023/2024.

În continuare, doar campioana României are oportunitatea de a juca în cea mai importantă competiție de fotbal între cluburi, din cauza coeficientului scăzut. De asemenea, campioana României este nevoită să joace meciuri de calificare.

În ceea ce privește cele 4 locuri suplimentare, acestea vor fi alocate astfel:

  • un loc primește clubul clasat pe locul 3 în campionatul asociației pe locul 5 în clasamentul federațiilor naționale UEFA;
  • un loc va fi acordat echipei campioane prin extinderea de la patru la cinci a numărului de cluburi calificate prin „Traseul Campioanelor”;
  • ultimele două locuri vor fi oferite asociațiilor care au cea mai bună performanță colectivă a cluburilor în sezonul anterior. Echipele poziționate cel mai bine, în afara locurilor de Liga Campionilor, vor primi astfel șansa de a juca împotriva campioanelor Europei.

Calendarul după Noul format din Liga Campionilor

Calendarul după noul format Champions League prevede că meciurile din faza ”ligii” (fostele grupe) se vor juca în intervalul septembrie – ianuarie.

Meciurile eliminatorii vor avea loc în perioada februarie – mai (sau începutul lunii iunie).

calendar format nou liga campionilor

Acesta a fost, așadar, articolul nostru despre cum se schimbă Liga Campionilor în următorul sezon. Sperăm că informațiile prezentate îți vor fi utile.