Pariuri Formula 1 – Sfaturi, cote, explicații

Dacă nu luăm în calcul fotbalul, tenisul sau baschetul, Formula 1 reprezintă unul dintre cele mai populare sporturi la nivel mondial, așa că sunt sigur că există pasionați ai acestui sport și în România. În cazul în care ești unul dintre ei sau vrei să descoperi mai multe despre pariuri pe Formula 1, articolul de mai jos îți va răspunde la toate nelămuririle.

pariuri formula 1

De la perioada legendarulului Michael Schumacher și până la multiplul campion Lewis Hamilton, au existat tot timpul pariuri Formula 1, însă ultimii ani au adus îmbunătățiri semnificative și la acest capitol.

În continuare îți voi explica multe lucruri de la A la Z, astfel încât să-ți fie mai ușor să îți alegi un pariu Formula 1 sau să afli anumite aspecte.

Despre Structura Formula 1

Echipe și piloți

Există în acest moment 10 echipe în cadrul Formula 1, fiecare având în componență câte 2 piloți oficiali, plus unul sau doi piloți folosiți pentru teste.

Concret, în cadrul acestui sport există următoarele echipe: Mercedes, Red Bull Racing, Ferrari, McLaren, Alpine, AlphaTauri, Aston Martin, Williams, Alfa Romeo Racing și Haas F1 Team.

Dacă în debutul articolului îl menționam pe legendarul Michael Schumacher, pilot care a activat în perioada 1991 – 2006, în prezent, cei mai cunoscuți și totodată importanți piloți din Formula 1 sunt: Lewis Hamilton (Mercedes), Max Verstappen (Red Bull Racing) sau veteranii Sebastian Vettel (Aston Martin), Fernando Alonso (Alpine).

Cursele

În majoritatea sezoanelor, au existat câte 22 de curse pe an, însă începând cu sezonul 2021, regulamentul sportiv a fost modificat astfel încât să se permită până la 25 de curse.

Aceste curse au loc în țări diferite și sunt cunoscute sub denumire „Marele Premiu al .. țara / orașul X”. De exemplu, există următoarele curse: „Marele Premiu de la Abu Dhabi”, „Marele Premiu al Rusiei” sau „Marele Premiu al Statelor Unite”.

Din cauza pandemiei, au fost anulate curse în sezonul 2021 precum: „Marele Premiu al Chinei”, „Marele Premiu al Canadei”, „Marele Premiu al Republicii Singapore”, „Marele Premiu al Australiei” și „Marele Premiu al Japoniei”, astfel că nu poate fi stabilit cu exactitate țintarul pentru un nou sezon.

Etapele se desfășoară în weekenduri, predominant după următoarea structură:

  • Vineri: două runde de antrenamente
  • Sâmbătă: o rundă de antrenament + Calificări
  • Duminică: cursa.

Calificările reprezintă întreceri ale piloților în funcție de care se va stabili ordinea la grila de start pentru cursa din ziua următoare.

Cum se câștigă punctele

Trebuie să menționăm că în Formula 1 există două tipuri de campionate desfășurate simultan: Campionatul Piloților (individual) și Campionatul Constructorilor (pe echipe).

clasament piloti pariuri f1
Clasamentul piloților înaintea ultimei etape a sezonului 2021.

Primii 10 piloți de la finalul unui curse vor fi recompensați cu puncte în felul următor:

Locul 1 – 25 puncte

Locul 2 – 18 puncte

Locul 3 – 15 puncte

Locul 4 – 12 puncte

Locul 5 – 10 puncte

Locul 6 – 8 puncte

Locul 7 – 6 puncte

Locul 8 – 4 puncte

Locul 9 – 2 puncte

Locul 10 – 1 punct.

Locurile 10-20 nu primesc nici un punct.

Campionatul Piloților îl câștigă la finalul sezonului pilotul care a adunat cele mai multe puncte per total.

Campionatul Constructorilor îl câștigă la finalul sezonului echipa ai cărei piloți au adunat împreună cele mai multe puncte per total.

pariuri f1 campionatul constructorilor
Clasamentul Constructorilor înaintea ultimei etape a sezonului 2021.

Doar piloții care reușesc să finalizeze cel puțin 75% din cursă vor fi recompensați în cazul în care se clasează pe una din pozițiile menționate mai sus.

Despre Pariuri Formula 1

Fiindcă probabil partea de ponturi pariuri te interesează cel mai mult, vezi mai jos de ce trebuie să ții cont atunci când vrei să mizezi pe Formula 1 pariuri:

Aspecte de analizat înainte să plasezi pariuri sportive Formula 1

  1. Forma piloților

O lege nescrisă spune că așa cum începe noul sezon (primele 3-4 curse), un pilot va continua aproximativ la fel și pentru restul sezonului. De exemplu, pentru sezonul 2021 avem următoarele situații pentru primele 3 curse:

Verstappen – locul 2, locul 1, locul 2 -> la momentul publicării articolului era pe prima poziție în clasament (etapa cu numărul 21);

Hamilton – locul 1, locul 2, locul 1 -> la momentul publicării articolului era pe locul secund în clasament (etapa cu numărul 21);

Bottas – locul 3, retras, locul 3 -> la momentul publicării articolului era pe locul al treilea în clasament (etapa cu numărul 21).

Totodată, dacă unul din piloți a suferit o accidentare care l-a ținut departe de circuit timp de 2-3 curse, va fi dificil pentru acesta să-și reintre în ritm încă de la prima cursă după accidentare.

2. Tipul de circuit

Există 3 tipuri de circuit în cadrul sezonului de Formula 1 și anume: Stradă, Drum, Pistă. Avem următoarea repartizare:

Drum – Rusia.

Pistă – Portugalia, Statele Unite ale Americii, Bahrain, Spania, Italia, Mexic, Ungaria, Brazilia, Turcia, Qatar, Franța, Austria, Marea Britanie, Belgia, Emiratele Arabe Unite, Țările de Jos.

Stradă – Azerbaidjan, Arabia Saudită, Monaco.

Mai sunt și alte circuite disponibile și câteodată se mai schimbă între ele (trebuie urmărit la începutul sezonului).

formula 1 pariuri sportive online
Circuitul Yas Marina din Abu Dhabi; foto: formula1.com

Raportat la acest tip de circuit, se folosesc și alte cauciucuri, aderența este diferită. De asemenea, ține cont și de faptul că atunci când suprafața este umedă, situația se poate schimba radical, unii piloți conducând mai bine pe ploaie.

Inclusiv condițiile de altitudine pot influența randamentul motoarelor. De exemplu, motoarele Honda (cele folosite de Red Bull) sunt eficiente chiar și la altitudini ridicate unde oxigenul este mai rarefiat, spre deosebire de motoarele Mercedes, care nu au un randament de 100% pe circuite înalte, precum cel din Mexic.

3. Strategiile echipelor

Ar trebui să acorzi o atenție sporită pariurilor pe piloții secunzi ai oricărei echipe. Evoluția acestora poate fi puternic impactată de strategia gândită de echipă, astfel încât pilotul principal poate fi favorizat.

Chiar dacă pilotul secund este într-o formă mai bună decât colegul său, s-ar putea ca asta să conteze mai puțin decât nevoia pilotului principal de a puncta cât mai bine, iar inginerii de cursă ar putea ”dicta” din fața monitoarelor care ar trebui să fie clasarea celor doi piloți la finalul cursei.

Tipuri de pariuri pe Formula 1

Cele mai multe case de pariuri oferă cote pariuri formula 1, atât pe cursa în sine, cât și pentru formula 1 calificări. Te sfătuiesc să joci pariuri online Formula 1, deoarece în online ai cote mai bune decât la agențiile stradale.

De la pariuri pe termen lung, antepost (plasate la debutul sezonului – cine câștigă Campionatul) și până la pariu Formula 1 pentru fiecare cursă, ai la dispoziție mai multe pariuri la alegere.

Tipul de pariu pe care se mizează cel mai des este „Câștigătorul cursei”, unde de obicei favoritul principal are o cotă între 1.50 și 1.70, în timp ce al doilea favorit are o cotă între 1.70 și 3.00.

Există totodată și pariuri speciale precum: „Marele Premiu în care este câștigat titlul – Cursa X” sau dueluri între piloți: de exemplu – „Bottas versus Perez”, adică cine va reuși să se claseze mai sus.

La Superbet Formula 1 este acoperită destul de bine de către agenție, însă dacă ar fi să recomand o casă de pariuri la care să joci pariuri Formula 1, atunci aceea este Betano. Acolo am găsit mai multe piețe de pariere, la cote mai valoroase.

Leave a Comment: