Tot ce trebuie sa stii despre cotele la pariuri sportive in 2021

Cotele la pariuri reprezinta preocuparea principala a oricarui jucator, deoarece in functie de aceste valori iti alegi pariurile, iti calculezi mizele si castigul probabil. Pentru a fi un parior de succes este important sa cunosti toate aspectele importante legate de cotele la pariuri sportive, deoarece vei intelege astfel mecanismul dupa care ele sunt calculate si dupa care variaza si vei putea face astfel mai usor alegerile potrivite. In continuare iti voi prezenta cele mai importante aspecte legate de cotele la pariurile sportive.

Pariaza AICI la una dintre casele cu cele mai bune cote!

cote la pariuri

1. Ce sunt cotele la pariurile sportive?

Cotele sunt practic niste valori pe care bookmakerii le ofera spre a fi jucate. De asemenea, cu ajutorul acestora se calculeaza eventualul castig. Desi definitia cotelor mai poate fi formulata ca: “reprezentarea sub forma numerica a probabilitatii de reusita a unui eveniment”, aceasta nu este in totalitate adevarata, dupa cum vei vedea in cele ce urmeaza. Desi in teorie o cota de 1.80 are sanse mai mari de reusita ca una de 3.00, spre exemplu, in practica nu este intotdeauna la fel.

2. Cum sunt calculate cotele la pariuri?

Fiecare casa de pariuri are propria echipa de experti, din care fac parte specialisti cu bune cunostinte de matematica, statistica si psihologie. Acestia tin cont de foarte multe aspecte atunci cand vine vorba de setarea cotelor, insa cel mai important este acela al tendintelor de pariere. Pe scurt, traderii incearca sa prezica comportamentul pariorilor si sa-si dea seama care optiuni vor fi cele mai jucate la un anumit eveniment. Acesta este criteriul de baza in setarea cotelor, dar bineinteles ca pe langa el intervin si factori de statistica si de informare asupra sanselor de reusita a anumitor pariuri.

Exemplu: Intr-un meci de fotbal Barcelona vs Getafe este clar ca cei mai multi bani se vor miza pe victoria catalanilor in cazul pariurilor de tipul 1×2. De aceea traderii vor oferi o cota destul de mica pentru victoria gazdelor, chiar daca sansele reale de reusita ale acestui pariu ar fi, teoretic, mai mari. De asemenea, tinand cont ca tendinta majoritatii pariorilor va fi de a miza pe un meci cu multe goluri, bookmakerii vor seta cote reduse pentru aceste variante, pentru ca jucatorii sa fie nevoiti sa mizeze mai multi bani pentru a obtine castigul dorit.

Click AICI pentru a paria online legal!

3. Tipuri de cote la pariuri

Cotele la pariuri fot fi afisate in diverse formate, in functie de zona de pe glob unde sunt jucate. Astfel, in acest moment exista 5 tipuri de cote la pariurile sportive si anume: cote in format european, american, britanic, indonezian si Hong Kong.

3.1 Cotele in format european sau decimal

Sunt cele mai cunoscute si sunt folosite in intreaga Europa, cu exceptia Marii Britanii. Cotele europene sunt afisate sub forma unor numere cu zecimale (2.30, 1.54 etc.) care inmultite cu miza ne dau castigul probabil al biletului. De exemplu, daca mizam 100 unitati pe o cota totala de 3.50, castigul nostru va fi de 100*3.50=350 unitati, adica vom face un profit de 250 unitati.

3.2 Cotele in format britanic sau fractional

Sunt populare evident in Marea Britanie si au un format putin mai ciudat. Ele sunt afisate sub forma unei fractii si se traduc astfel: daca pariezi o miza egala cu valoarea numitorului, atunci profitul va fi reprezentat de numarator. Daca, de exemplu, avem o cota britanica 3/5, inseamna ca daca pariem 5 unitati vom avea profit de 3 unitati, deci un castig total de 8 unitati. Asta inseamna, de fapt, o cota europeana de 1.60.

3.3 Cotele americane

Se gasesc sub doua forme si anume numere mai mari ca 100 cu minus (-) sau cu plus (+). Exemple de cote americane: -120, +180 etc. Cotele cu minus (-) reprezinta suma pe care trebuie s-o plasezi pentru a avea un profit de 100 unitati. Practic, la o cota americana “-120” daca vei miza 120 unitati vei avea un profit de 100 unitati. Cotele cu plus (+) semnifica profitul pe care-l vei obtine daca vei miza 100 unitati pe respectiva selectie. Cota “+180” inseamna ca daca vei paria 100 unitati vei avea un profit de 180 de unitati.

3.4 Cotele in format indonezian

Sunt similare cu cele americane, doar ca aici vorbim de cifre mai mici. O cota americana de -120 inseamna -1.20 in format indonezian, astfel ca nu este nevoie de alte explicatii.

3.5 Cotele Hong Kong

Se aseamana foarte mult cu cele europene, doar ca prin intermediul lor calculam direct profitul pariului. O cota europeana 2.50 este de fapt o cota 1.50 in format Hong Kong. Daca pariem pe o cota de 1.80, de exemplu, in format Hong Kong, atunci vom avea un profit de 1.8*miza.

4. De ce oscileaza cotele la pariuri?

Initial, cotele pentru pariurile sportive sunt setate de cele mai importante agentii din lume, precum Betfair, SBOBet sau Pinnacle. Apoi, casele de pariuri mai “mici” adopta propriile cote, care insa vor fi foarte apropiate sau in unele cazuri chiar identice cu ale agentiilor amintite anterior. Probabil stii ca agentiile de pariuri scot profit de pe urma variatiilor de cote, astfel incat, indiferent de rezultatul unui eveniment, ele isi asigura o anumita marja de castig.

Principalul motiv pentru care cotele se afla in continua variatie este reprezentat de sumele de bani plasate de catre jucatori. Astfel, o cota pe care se pariaza intens va scadea pentru ca agentia de pariuri sa-si poata asigura marja de profit pe respectivul eveniment.

Desi multa lume crede ca si informatiile de ultim moment (cum ar fi jucatori indisponibili, conditiile meteo etc.) ar putea duce la o modificare a cotelor, acest lucru este greu de crezut ca are vreo influenta sau daca are este una destul de nesemnificativa.

5. Ar trebui sa tii cont de cote atunci cand pariezi?

Asa cum scriam si mai sus, cotele nu reprezinta intotdeauna sansa reala de reusita a unui pariu, insa majoritatea jucatorilor sunt influentati de valoarea cotelor in alegerea pariurilor. Cu siguranta si tu ai patit cel putin o data ca pariul pe care-l gandeai sa primeasca o cota prea mare, care te-a “speriat” si te-a facut sa renunti la respectiva selectie.

Cotele nu trebuie sa fie un criteriu de selectie a pariurilor, deoarece daca ai dat peste o cota mai mare inseamna doar ca ai avut o idee de pariu contrara tendintelor, ceea ce de multe ori se dovedeste a fi o alegere buna. Bineinteles, nu orice “avion” de cota 5 este un pariu bun. Aici vorbim de un pariu realist, la care ai ajuns in urma unei analize bune si a unei informari corespunzatoare asupra unui eveniment.

6. Cum isi asigura casele de pariuri marja de profit din cote?

Vorbind teoretic, un pariu a carui sansa reala de reusita este de 50% ar trebui sa primeasca la pariuri o cota de 2.00, insa in realitate nu este asa, ci cota va fi mult mai mica. De exemplu, pentru 2 pariuri cu sansa egala de reusita, sa zicem peste/sub 2.5, mare parte dintre agentiile de pariuri ofera cote egale, intre 1.83 si 1.90. Astfel ele isi asigura o marja de profit indiferent de rezultatul meciului. In functie de sumele de bani plasate pe cele 2 selectii aceste cote vor oscila, insa marja de profit setata initial (care este de 5% pentru cote egale de 1.90) ramane mereu aceeasi.

7. Transformarea cotelor in probabilitati

Desi nu este un criteriu dupa care sa ne alegem pariurile, unii sunt interesati si de transformarea cotelor in probabilitati, pentru a vedea ce sansa de reusita ofera practic bookmakerii unui pariu. Pentru exemplificare, luam un meci FCSB – Dinamo, la care sa zicem ca avem urmatoarele cote la pariuri:

  • Victorie FCSB – 1.67
  • Egalitate – 3.75
  • Victorie Dinamo – 5.40

Descopera AICI una din casele de pariuri preferate de romani!

Pentru a vedea care sunt probabilitatile fiecarui pariu trebuie sa efectuezi urmatoarele calcule:

  • Victorie FCSB – 100/1.67 = 59.88% probabilitate
  • Egalitate – 100/3.75 = 26.66% probabilitate
  • Victorie Dinamo – 100/5.40 = 18.5% probabilitate

Adunand aceste probabilitati, care in teorie ar trebui sa dea 100%, ajungem insa la o valoare de 105.04%. Aceasta diferenta este reprezentata practic de marja de profit a agentiei, despre care am scris anterior.

Sper ca acest articol ti-a fost de ajutor pentru a intelege mecanismul de functionare a cotelor la pariuri. Orice jucator ar trebui sa cunoasca aceste aspecte, pentru a fi mai atent atunci cand isi alege selectiile la pariurile sportive.

Leave a Comment: