Joc Table Online – Cum se joacă

table online

În acest articol vom vorbi despre ce este un joc de table: cum se joacă table, reguli principale, ce strategii poți urma ca să câștigi și cum joci table online.

500 RON Bonus Oferit de

Casa de Pariuri Recomandată!

Jocul de table sau Backgammon este unul din cele mai iubite și cunoscute jocuri cu zaruri din lume. Cu o istorie considerabilă, jocul rămâne în top chiar și în prezent, și este destinat tuturor jucătorilor, indiferent de vârstă.

 

Mai nou, au apărut și case de pariuri sau cazinouri online care au introdus în oferta lor și un joc de table.

 

Backgammon are o istorie îndelungată, existând dovezi că acest joc a început în vremea Imperiului Roman, evoluând treptat de atunci până în zilele noastre.

 

În prezent, poți să joci table online participând la turnee sau pur și simplu concurând cu alți jucători reali pentru o ”linie” sau o ”partidă”.

1. Reguli de joc table - Cum se joacă table?

Jocul de table are un regulament ușor de învățat pentru toată lumea. Ți-l prezint detaliat mai jos pentru a înțelege cum se joacă acest joc cu zaruri.

 

Tabla de joc, pe care se află 24 de linii, este împărțită în două, iar în partea dreaptă se află „casa” jucătorului.

 

Jucătorul trebuie să își adune în ”casă” toate piesele de joc cu ajutorul combinațiilor de numere obținute după aruncarea zarurilor.

 

Odată ce a făcut asta, toatele cele 15 piese trebuie scoase pe rând de pe tablă. Cine scoate primul toate piesele de pe tablă este câștigător.

1.1 Cum se așează tablele?

În loc să îți explic prin cuvinte, îți arăt mai bine următoarea imagine, din care îți vei da seama singur cum se așează tablele la un joc de table clasic.

 

Cum Se Aseaza Tablele

De exemplu, în imaginea de mai sus jucătorul alb stă în partea superioară, iar jucătorul negru în partea inferioară.

1.2 Joc Table - Cum încep?

Jocul trebuie să fie jucat de doi jucători, așa ne anunță regulamentul la început, deci vorbim despre joc de table in doi.

 

Fiecare dintre cei doi aruncă câte un zar. Jucătorul care dă zarul cel mai mare va muta primul în meci. Tot acel jucător trebuie să arunce din nou zarul pentru a obține pozițiile care trebuie mutate pe tablă (table cu zaruri).

1.3 Table online - zaruri și puluri

Piesele pe care le mutăm la jocul de table au și denumirea de „puluri”. De obicei culoarea acestora e de două feluri: albă și neagră.

 

Zarurile folosite la joc sunt identice și inscripționate pe cele șase fețe cu numere de la 1 la 6.

 

Câte piese sunt la table? 30. Câte 15 de fiecare culoare.

 

Dacă am aflat cum se aranjează tablele și modul de așezare de piese la table, să vedem și cum se mută acestea în joc.

 

Mutarea pieselor și marcajul spațiilor – la jocul de Backgammon piesele sunt mutate de la stânga spre dreapta, așa cum se privește către tabla de joc.

 

De exemplu, ai dat zarul 3-1. Vei putea fie să muți o singură piesă 4 poziții (3+1), fie să muți o piesă 3 poziții, iar cealaltă piesă o poziție.

 

Reține că pentru a putea face aceste mutări trebuie ca pozițiile pe care vei muta piesele tale să nu fie ocupate de două sau mai multe piese ale adversarului!

 

Probleme la aruncarea zarurilor – Jucătorii aruncă în mod obișnuit zarurile în partea dreapta a tablei de joc. O aruncare corectă presupune că ambele zaruri trebuie să rămână în interiorul acestei jumătăți.

 

Dacă se întâmplă că unul din zaruri să sară peste tablă, în partea cealaltă a tablei, sau să rămână înclinat la unul din colțuri, atunci se consideră că este o problema cu zarurile, iar aruncarea este repetată.

 

Sigur, aceasta este o regulă strictă, aplicată preponderent la turnee de table profesionale. La un joc table clasic e puțin probabil să vezi repetată o aruncare de zaruri dacă ambele au rămas pe table.

1.4 Ce este "dubla" la table online?

Dubla la table se întâmplă atunci când ambele zaruri au aceeași valoare.

 

Când dai o dublă vei putea face 4 mutări în loc de 2, cum faci de obicei.

 

Cea mai dorită dublă este – evident – dubla cea mai mare (6-6) pentru că ai posibilitatea de a ajunge cu piesele mai repede în „casă”.

1.5 Poziția blocată la table sau ”poarta”

Atunci când adversarul are minim două piese plasate pe o anumită poziție aceea se consideră blocată și nu vei putea să îți așezi acolo nici una dintre piese. Mai mult, nu vei putea nici să folosești poziția respectivă pentru a face o mutare combinată.

 

Joc Table Online

 

De exemplu, să spunem că joci cu piesele albe și ai dat 5-3 la zaruri. În acest caz, cu piesa indicată de săgeata albastră nu vei putea muta în nici un fel, fiindcă e blocată și a treia, și a cincea poziție spre stânga. Același lucru e valabil și pentru celelalte două piese albe aflată în imediata ei apropiere.

 

Va trebui să alegi o altă piesă pe care să o muți.

1.6 Când se realizează blocajul?

Blocajul presupune ca tu să ai poziționate pe toate cele 6 spații, două sau mai multe piese, astfel ca adversarul să nu le poată depăși. Adică să ai ”porți”. Adversarul nu va putea trece de blocaj indiferent de combinația aruncată la zaruri.

 

Într-un joc de table clasic, adversarul nici nu se mai obosește să arunce zarurile, așteptând momentul în care tu vei debloca măcar un spațiu, pentru a avea șansa să mute piesele.

1.7 Piese ”descoperite” la table online

Piesele descoperite sunt cele aflate singure pe poziția lor. Asta înseamnă că ele pot fi scoase de pe tablă de către adversar dacă acesta își mută una sau mai multe piese pe poziția pe care se află piesa ta descoperită.

 

În exemplul de mai jos jucătorul alb are 3 piese descoperite, cele încercuite cu albastru.

 

Joc Table

 

Dacă vrei să-ți recuperezi piesa scoasă de pe tablă, ai nevoie să dai cu zarul numărul liber din casa adversarului, în cazul de mai sus 1, 3, 4 sau 5. Intrarea înapoi în joc se face doar prin casa oponentului.

 

Dacă ai început să scoți propriile piese de pe tablă fiindcă le ai adus pe toate în casă, iar în joc ești forțat să te descoperi și adversarul îți capturează o piesă, atunci va trebui să întrerupi ridicarea lor până când revii cu piesa ”capturată” de adversar înapoi în casa ta.

 

Mutări obligatorii – un jucător este forțat să facă toate mutările conform zarurilor dacă acest lucru este posibil. Dacă poate muta doar pentru unul din numerele indicate de zaruri, va trebui să mute pentru cel mai mare număr, iar dacă acest lucru nu este posibil, va muta pentru numărul mai mic indicat de zaruri.

1.8 Piese table - scoaterea pieselor

Când unul din jucători a a adus absolut toate piesele în propria casă, va putea să înceapă scoaterea lor de pe tablă.

 

Scoaterea pieselor se face conform numerelor de pe zar. Dacă dai ”dublă” poți scoate până la 4 piese, în funcție de poziționarea pieselor și zarul dat.Pulurile retrase de pe tablă nu pot fi reintroduse înapoi.

 

Jucătorul care reușește să scoată cel mai repede toate piesele de pe tablă conform regulilor, este declarat câștigător.

 

Un jucător care are piese scoase de pe tablă de adversar, nu va putea retrage piesele până când nu reușește să-și reintroducă acele puluri, și să le aducă în propria casă.

 

Totuși, dacă nu ai motive să scoți o piesă de pe tablă, o poți muta în interiorul casei. De exemplu: ai o piesă pe poziția 6. Dacă ai nimerit numărul 6 vei fi forțat sa o retragi, dar dacă ai nimerit numărul 5 cu zarurile poți fie să retragi piesa de pe spațiul 5, fie să muți de pe spațiul 6 pe spațiul 1, în interiorul casei.

 

Dacă numărul indicat de unul din zaruri este mai mare decât numărul ultimului spațiu ocupat, puteți folosi acel număr ca și număr maxim al spațiului ocupat.

 

De exemplu: dacă nu mai ai nicio piesă pe spațiul numărului 6, și unul din zaruri indică 6 – vei putea să scoți o piesă de la numărul 5, 4, sau orice număr care corespunde cu ultimul spațiu ocupă de una din piese.

1.9 Cum câștigi la table (victorie simplă, marț, gammon)

Așa cum spuneam mai sus, scopul la table e să scoți piesele înaintea adversarului. Victoria poate fi obținută în 3 moduri:

 

Victorie simplă – atunci când reușești să scoți toate piese de pe tablă, înaintea oponentului.

 

Victorie dublă – când reușești să scoți toate piesele de pe tablă înainte ca oponentul să reușească măcar scoaterea unei singure piese. Mai este denumită popular și marț sau la table online gammon.

 

Victorie triplă – când reușești să scoți toate piesele de pe tablă înainte ca oponentul să reușească măcar scoaterea unei singure piese, și mai are una din piese la tine in casă, sau are o piesă scoasă de tine. La table online se numește backgammon.

 

Tot o victorie triplă este considerată și marțul tehnic. Un jucător poate face marț tehnic dacă în timp ce scoate piesele sale rămâne cu o singură piesă pe fiecare poziție din casa lui.

2. Cele mai bune zaruri la table

Cel mai bun zar la table este dat de momentul în care vine. Dintre zarurile de deschidere cele mai bune combinații sunt dublele de 6-6 și 1-1, care îți permit să îți blochezi adversarul să iasă din casa ta cu un zar de șase (valabil și pentru 6-1).

 

Alt zar favorabil e 6-5, care îți permite să ieși cu una dintre cele două piese din colț din casa adversarului și să te și ”acoperi” în același timp.

 

joctable

 

În mod evident, e de dorit să îți vină cât mai multe duble, astfel având mai multe mutări disponibile.

3. Strategii de câștig la table online

Fiind vorba despre un joc de zaruri, la table nu poți să spui că există strategii sigure de câștig. Orice joc care implică zaruri presupune că norocul are un cuvânt de spus în desfășurarea lui, de aceea se și găsește uneori în cazinouri online.

 

Totuși, există câteva moduri de a juca table pe care dacă le stăpânești îți poți îmbunătăți rezultatele:

3.1 Joc rapid la table

Cea mai simplă strategie presupune avansarea cât mai rapidă pe tablă. Nu trebuie să știi mare lucru, doar să dai zaruri mari, mai ales duble. Dacă ești norocos la zaruri atunci te bazezi pe un joc rapid și ai șanse mari să-ți învingi adversarul.

 

Mai e cunoscută și ca tehnica începătorilor la table, care în absența cunoștințelor de joc apelează la șansă, sperând să dea zaruri bune.

3.2 Jocul table agresiv

În acest scenariu jucătorul atacă în permanență piesele descoperite ale adversarului. Practic, în loc să îți aduci piesele tale în casă ești mai preocupat să ”vânezi” greșeala adversarului.

 

Dacă oponentul are ghinionul să nu arunce zaruri care să-i permită să reintre în joc cu piesele scoase de tine, atunci vei lua un mare avans în fața lui.

 

Se recomandă această strategie atunci când joci împotriva unui adversar care riscă mult, în special celor care aplică prima strategie, cea a jocului rapid.

3.3 Jocul înghețat

În această strategie jucătorul păstrează în casa adversarului o ”poartă”. Ea îl va împiedica pe oponent să își aducă toate piesele în casă așa cum dorește și va fi o amenințare constantă care îl obligă să nu-și lase piese descoperite.

 

În plus, ai un punct sigur dacă vreuna din piesele tale ajunge să fie scoasă de pe tablă de adversar. Înghețarea jocului merge aplicată atunci când știi să îți calculezi riscul asumat și când poți să anticipezi care e momentul oportun să ”evadezi” din casa adversarului.

4. Concluzii despre table online

Regulile jocului sunt extrem de simple și le vei prinde rapid, după 1-2 jocuri de table. Partea frumoasă a jocului e că nu te ține ore în șir pentru a ajunge la deznodământul partidei și chiar dacă norocul e un factor important, contează mult și ce fel de jucător ești.

 

Jocul de table e un mod excelent de a socializa. Mă refer aici în principal la jocuri de table clasic, adică cu prietenii, pentru distracție. Dar jocul de table te poate ajuta și să faci bani frumoși atunci când cunoști regulile și ai experiență. Asta se poate întâmpla cel mai ușor la table online.

 

De ce să nu obții și un câștig dacă tot ești pasionat de joc și ești bun?

Eu table joc online doar pe bani virtuali, fiindcă nu mă consider atât de bun sau de norocos ca să îmi risc banca, dar tu poți să joci table online pe bani reali în cele mai bune condiții.

5. Unde pot juca table online pe bani reali?

NetBet Casino este singurul loc în care poți juca table online pe bani în acest moment.

 

Table Online Pe Bani

 

Apoi poți juca fără probleme Backgammon online pe bani reali.

 

Ai inclusiv turnee cu taxe de participare sau poți crea tu o masă de joc cu mize între 5 RON și 99 RON!