Poker reguli – Ghid pentru jucători

Ghid - Regulile din Poker

Dacă ești un începător în ale poker-ului și vrei să încerci emoția jocului la mesele online, în acest articol îți voi prezenta tot ce trebuie să știi pentru a avea succes la masa de poker. Reguli, valoarea mâinilor, bet-uri, tot ce trebuie să știi pentru a juca poker online găsești în cuprinsul articolului.

1. Ce trebuie să știm despre jocul de poker?

În primul rând, trebuie să știi că sunt mai multe versiuni de poker: Texas Hold'em, Omaha, Stud etc.

 

Există totodată mai multe versiuni ale fiecărui joc. Pentru exemplificare o să ne referim la Texas Hold'em, cel mai popular joc de poker cunoscut și jucat.

 

Poți juca mai multe tipuri de jocuri, heads-up (în care te duelezi cu un adversar) sau turnee (în care de regulă mesele de joc au câte 9 jucători).

 

Pentru că turneele sunt cele mai populare, o să mă refer în general la stilul de joc adaptat acestora. Dacă atunci când joci contra altor jucători, vei putea gestiona foarte bine situația, cu siguranță o vei face și când înfrunți un singur oponent.

 

În Texas Hold'em, există patru variante majore, în funcție de opțiunile de mizare:

  • Limit Texas Hold'em: există o limită predefinită a pariurilor ce pot fi făcute în fiecare rundă.
  • No Limit Texas Hold'em: se pot miza orice sume, jocul nu impune o limită.
  • Pot Limit Texas Hold'em: se poate miza orice sumă, până la concurența valorii maxime a potului
  • Mixed Texas Hold'em: o variantă mai complicată, pe care nu o recomandăm, în care jocul alternează între runde de Limit Texas Hold'em şi runde de No Limit Texas Hold'em.

 

În jocul de poker câștigă mâna cea mai bună, în situația în care runda merge până la capăt și se arată toate cărțile. În cazul în care un jucător nu este plătit pre-river, mâna se încheie la acel moment. Voi reveni cu detalii.

2. Ierarhie mâini Poker

Dacă nu știi care este ierarhia mâinilor în jocul de poker Texas Hold'em, îți prezentăm mai jos o imagine cu valoarea mâinilor.

 

Chinta roială este combinația cea mai mare, care aduce întotdeauna câștig.

 

În cazul puțin probabil în care nimeri nu are măcar o pereche, atunci va câștiga mâna jucătorul cu carte mai mare.

Ghid - Regulile din Poker

3. Cum se joacă Poker Texas Hold'em

Un joc de poker Texas Hold'em începe prin distribuirea către fiecare jucător a câte două cărți. Jucătorul nu poate vedea decât propriile cărți, însă cu ceva experiență și folosind strategiile explicate aici, poți intui ce cărți au adversarii.

 

După ce s-au distribuit câte două cărți, iar mizele inițiale au fost plasate, dacă nu s-a mărit pot-ul urmare a unui raise, dealer-ul va pune pe masa de joc 3 cărți. Urmează încă o rundă de pariere, iar mai apoi dealer-ul va mai afișa încă două cărți, câte una pe rând, cu o etapă de pariere între ele.

 

Înainte de a fi arătate ultimele două cărți, jucătorii vor putea plasa mizele. Aici începe și bătălia tactică, pentru că jucătorii care au cărți bune, în combinație cu cele afișate deja, vor ridica miza sau vor merge all-in.

 

Pentru a rămâne în joc, jucătorul următor celui care ridică miza va trebui să plătească același număr de jetoane.

 

La final, după ce toate mizele au fost afișate și toate cărțile arătate (sau nu), dacă nu s-a plătit un raise, se va decide cea mai bună mână prin arătarea cărților.

 

Sunt foarte multe tutoriale prin care poți să îți îmbunătățești stilul de joc la Poker Texas Hold”em, însă este recomandat să intri la mese de poker pe bani virtuali și să aplici practic chestiile învățate, pentru a-ți testa nivelul de cunoștințe.

3.1 Blind-urile (small, big)

În jocul de poker fiecare jucător are, pe rând, calitatea de dealer, fiind marcat cu un buton special în dreptul avatar-ului propriu, butonul de dealer.

 

Butonul de dealer se mută în sensul acelor de ceasornic, iar primele două persoane din stânga dealer-ului vor participa obligatoriu la formarea pot-ului.

 

Prima persoană de depuă dealer pariază cu ceea ce se numește small blind, adică prima sumă cu care se formează pot-ul.

 

Jucătorul din dreapta small blind-ului, adică al doilea după dealer, plasează big blind-ul, care are valoarea dublă față de small blind.

 

Blind-urile ajută la formarea pot-ului, iar pe lângă acestea, în anumite tipuri de jocuri se va cere și un „ante”, adică o sumă modică prin care se formează potul.

 

La jocurile tip pot limit și no limit, denumirea acestora este dată de mărimea blind-ului. Spre exemplu, dacă vrei să intri la o masă Texas Hold'em pot limit 5/10 trebuie să știi că valoarea small blind-ului este de 5 dolari, iar a big blind-ului este de 10 dolari.

3.2 Plasarea mizelor

În Texas Hold'em, după începerea unei mâini noi, jucătorul are mai multe posibilități fie de a paria, fie de a se retrage din mână sau, dacă el a contribuit cu big blind-ul, poate să aștepte cărțile de pe masă.

 

Vom analiza pe rând toate variantele, acestea fiind fold, check, bet, call, raise/all in.

 

Fold – prin această acțiune jucătorul renunță la mână, pierzând cărțile și implicit suma pusă în joc.

 

Check – jucătorul așteaptă un rând, fără însă să piardă cărțile. Check se dă atunci când nu ești sigur de cărțile tale, dar ai contribuit la pot cu big blind-ul sau cu small blind.

 

Bet/call – Jucătorul mizează cu bani în mâna curentă. La call, dacă a mărit un jucător dinaintea ta miza, vei plasa o sumă identică.

 

Raise – Prin această acțiune vei mări miza, forțând și ceilalți jucători să contribuie cu o sumă cel puțin la fel de mare, dacă doresc să joace în continuare mâna curentă

 

All-in – Este de departe cea mai riscantă opțiune. Presupune plasarea tuturor jetoanelor pe mâna curentă. De regulă se face atunci când ai cărți bune de la început, spre exemplu perechea de ași, as/popă sau pereche de popi.

 

Totodată, all-in este și o tehnică de bluff, pentru a-ți păcăli adversarii că ai cărți bune, iar aceștia să renunțe la mână, ceea ce înseamnă că ție îți va reveni potul pus pe masă până la acel moment.

3.3 Etape de joc și mize

Flop-ul reprezintă „masa de joc” sau cărțile neutre care sunt așezate pe masă de sistem și de care trebuie să legi cele două cărți pe care le primești tu la început, pentru a obține combinațiile câștigătoare, adică cea mai bună mână de pe masă.

Preflop

Pre-flop reprezintă momentul dinainte de apariția primelor două cărți neutre pe masă, adică atunci când se împart cele două cărți fiecărui jucător.

Ghid - Regulile din Poker

Din imaginea de mai sus se vede că jocul se află în preflop, pentru că jucătorii au primit câte două cărți. Hero are o pereche de dame.

 

Există și câteva date statistice despre strategiile abordate preflop, iar în tabelul de mai jos ai acești indicatori.

Ghid - Regulile din Poker

Combinațiile evidențiate cu albastru se joacă în orice moment, deci ar fi indicat să mizezi și preflop și îți poți asuma chiar și riscuri mai mari, pentru că de regulă au un payout foarte bun.

Flop

După ce toți jucătorii au primit cele două cărți cu care se începe mâna și au fost plasate mizele, dacă nu au dat toți mai puțin big blind-ul fold, se va trece la fold, adică vor și așezate pe masă 3 cărți neutre.

Ghid - Regulile din Poker

În imaginea de mai sus, flop-ul este dat de cele 3 cărți neutre, popă, 10 și as.

 

În funcție de cărțile pe care le primești și de cele 3 cărți de pe flop, te poți orienta cu privire la șansele de câștig din tabelul de mai sus, cel în care îți sunt descrise cele mai bune mâini, pentru a te decide ce faci în continuare – renunți, dai check, joci sau mărești miza.

Turn

După ce a fost terminată faza de flop, adică plasarea pe masă a celor 3 cărți neutre, urmează cea de-a 4-a rundă de pariere, denumită turn.

 

Turn-ul este practic a 4-a carte pusă jos, iar în acest moment jucătorii își pot face o idee cu privire la cărțile adversarilor și la posibilitățile de combinații.

 

În turn începe penultima rundă de pariere, cu primul jucător aflat în stânga dealer-ului.

River

Ultima carte comună pusă pe masa de joc este denumită river.

 

Deja în această etapă mâna se apropie de sfârșit. Acum poți calcula exact ce șanse de câștig ai, bazat pe cărțile proprii. Totodată, vei putea aproxima ceva mai precis dacă adversarul are sau nu cărți, sau dacă încearcă un bluff.

 

Din nou, pariurile încep din stânga dealer-ului.

Showdown

Ultima fază a mâinii este cea în care se arată cărțile.

 

Presupunând că nu ai rămas singurul jucător și a plătit altcineva, în această fază ultimul jucător își va arăta cărțile.

 

Dacă în ultima rundă nu a avut loc nici un bet, jucătorul care își va arăta cărțile va fi primul, cel din stânga dealer-ului.

 

În această etapă, jucătorii își arată cărțile primite pentru a determina câștigărul mâinii curente, făcând legăturile cu cărțile comune de pe masă.

 

Jucătorul cu cea mai bună mână alcătuită din 5 cărți va primi întreg potul pus în joc până atunci.

 

În cazul în care mai mulți jucători au mâini de aceeași valoare, vor împărți potul între ei, în mod egal.

 

În jocul de poker Texas Hold'em, în cazul unei mâini câștigătoare pe culoare, nu contează culoarea câștigătoare, astfel că potul va fi împărțit egal în cazul în care doi sau mai mulți participanți au câștigat prin această metodă.

4. Concluzii

Jocul de poker este unul extrem de complex. Chiar și jucătorii cu experiență își dau seama că învață constant noi strategii de a juca și își îmbunătățesc de la un an la altul stilul de joc.

 

Dacă aceste reguli de poker ți se par prea complicate nu e cazul să fii dezamăgit, vei vedea că le vei înțelege și mai ușor atunci când începi să joci Poker, indiferent că o faci live sau online. Mult succes!