Ce înseamnă ATP și ce este WTA în tenis?

ce înseamnă wta și atp în tenis

În acest articol vei putea descoperi ce înseamnă ATP și WTA în tenis și care sunt principalele caracteristici ale acestor asociații. Ar trebui să cunoști acești termeni înainte de a juca pronosticuri tenis.

De la Cea mai bună casă De Pariuri:

500 LEI Bonus!

1. Ce înseamnă ATP Tennis?

Abrevierea ATP vine de la Association of Tennis Professionals, adică asociația jucătorilor profesioniști de tenis.

 

ATP este o organizație formată în anul 1972, care a avut ca principal scop încă de la începuturile sale: acordarea unor drepturi și interese pentru tenismeni și implicit protejarea acestora sub această entitate.

 

Dacă la început s-a numit ATP, în 1990 a avut loc prima schimbare a denumirii: ATP Tour, iar în 2009 s-a decis să aibă denumirea „ATP World Tour”, care este aceeași și în prezent.

 

Această organizație oferă tenismenilor profesioniști peste 700 de competiții, acestea fiind divizate în:

  • Grand Slam – 4 – aici vei găsi și cele mai multe tipuri de pariuri pe tenis
  • ATP World Tour Finals – 1
  • Turnee ATP World Tour Masters 1000 – 9
  • Turnee ATP World Tour 500 – 13
  • Turnee ATP World Tour 250 – 39
  • Turnee ATP Challenger – 178
  • Turnee ITF – 534

 

Toți tenismenii profesioniști sunt repartizați într-un clasament, în funcție de punctele obținute de-a lungul fiecărui an calendaristic. Turneele menționate mai sus oferă puncte și premii în funcție de nivelul fiecăruia.

 

De exemplu, câștigătorul unui turneu ITF nu va obține mai mult de 35 de puncte ATP, în timp ce câștigătorul unui Grand Slam va fi recompensat cu minim 1.000 de puncte ATP. Același lucru este valabil și-n ceea ce privește valoarea premiilor în bani. Poți citi mai multe despre asta în articolul nostru despre Punctaj Tenis!

ce inseamna atp
foto: USA Today

Odată cu trecerea timpului ATP a devenit o entitate puternică, cu renume mondial, care a atins un nivel precum: organizarea de evenimente caritabile sau de strângere de fonduri pentru anumite cauze.

 

În prezent, pe lângă comitetul de direcție al ATP există și un Consiliu al Jucătorilor (format din 12 tenismeni, fiind prezenți atât jucători de simplu, cât și de dublu și totodată atât jucători aflați în activitate, cât și tenismeni retrași.

2. Ce este WTA?

WTA (Women s Tennis Association) a fost fondată la un an după apariția ATP, și anume în anul 1973. Ea este organizația care înglobează tot ceea ce reprezintă tenisul feminin, fiind practic corespondenta ATP.

 

Înainte de apariția WTA exista „National Tennis League”, care însă nu oferea condiții și competiții corespunzătoare pentru jucătoare, iar ITF (International Tenis Federation) impunea anumite reguli severe.

 

La fel ca și-n cazul ATP, această organizație oferă jucătoarelor profesioniste foarte multe competiții, acestea fiind repartizate astfel:

  • Grand Slam – 4 – aici poți urmări meciuri de tenis live zilnic
  • WTA Tour Finals – 1.
  • Turnee WTA Premier Mandatory – 4.
  • Turnee WTA Premier 5 – 5.
  • Turnee WTA Premier – 12.
  • Turnee WTA International – 32.
  • Turnee WTA 125k Series – 8.
ce este wta in tenis
foto: WTA

La fel ca și în cazul ATP, toate jucătoarele profesioniste sunt repartizate într-un clasament WTA feminin, în funcție de punctele obținute de-a lungul fiecărui an calendaristic. Competițiile precizate mai sus oferă puncte și premii în funcție de nivelul fiecăruia.

 

E adevărat că sunt mai puține competiții pentru doamne, decât pentru domni, dar este considerat faptul că-n cazul tenisului feminin, nivelul dintre jucătoare este unul mai apropiat decât la masculin.

 

Numărul competițiilor nu este singura diferență între tenisul feminin și cel masculin. Vezi ce deosebire există în ceea ce privește cât ține un meci de tenis!

 

Există „Consiliul jucătoarelor” și-n cazul WTA, dar spre deosebire de ATP, acesta este format din 8 jucătoare, fiind prezente atât jucătoare de simplu, cât și de dublu, însă doar tenismene aflate-n activitate.

3. Ce înseamnă ITF?

Denumirea de ITF este, în mod evident, tot o abreviere. Ea provine de la International Tennis Federation.

 

Turnee tenis ITF există cu sutele. Ele sunt organizate sub egida organizației internaționale, iar punctajele oferite acolo sunt minore.

4. De ce să ții cont la pariuri pe ATP și WTA

În principal există 2 categorii de pariori în ceea ce privește tenisul, fiind împărțiți în cei care se axează mai mult pe ATP și cei care se axează mai mult pe WTA.

 

Această secțiune se adresează ambelor categorii de pariori și dacă o vei citi vei putea descoperi care sunt informațiile de care trebuie să ții cont când pariezi pe ATP sau WTA.

pariuri pe tenis atp vs wta

4.1 De ce să ții cont când pariezi pe ATP

La o primă vedere, partidele din circuitul ATP pot fi considerate mai „sigure”, în sensul că favoriții își respectă mai des statutul față de jucătoarele din circuitul WTA, dar situația nu este chiar atât de „roz” precum pare, ci și în circuitul ATP apar deseori rezultate neașteptate, meciuri în care favoriții pierd.

 

Suprafața pe care se joacă este un aspect important de care trebuie să ții cont atunci când joci ponturi tenis, având in vedere că sunt jucători care au lacune pe suprafețele lente sau pe suprafețele rapide.

 

Există șanse mai mari să fie trucate partide în circuitul ATP decât în circuitul WTA, tenismenii fiind mai ușor de corupt, conform cazurilor de trucare a meciurilor apărute în ultimii ani.

 

În cadrul turneelor Grand Slam (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon și US Open), se joacă la masculin în sistemul „3 din 5 seturi”, adică pentru a obține calificarea în turul următor un tenismen trebuie să câștige cel puțin 3 seturi într-un meci. Astfel, un tenismen poate acumula mai multă oboseală pe parcursul unui astfel de turneu decât s-ar întâmpla în cadrul unei competiții ATP în care se joacă în sistemul „2 din 3 seturi”.

4.2 De ce să ții cont când pariezi pe WTA

La fel ca și în situația în care pariezi pe ATP trebuie să ții cont de suprafața pe care se dispută meciul pe care l-ai „ochit”, fiindcă nu toate jucătoarele se simt foarte bine pe hard sau pe zgură și astfel poți profita de acest lucru.

 

Revenirile neașteptate sunt mai des întâlnite în circuitul WTA, astfel dacă o jucătoare a pierdut primul set într-o manieră categorică, poate să le câștige pe celelalte 2 la fel de categoric, așa că ai grijă atunci când joci live ponturi pariuri.

 

Break-urile apar mult mai frecvent în circuitul WTA, fiindcă există foarte puține jucătoare care au un serviciu foarte puternic, precis și care oferă foarte puține șanse de break tenis adversarelor.

 

Jucătoarele întâmpină deseori momente care le afectează din punct de vedere psihologic și foarte multe dintre ele sunt mai puțin rezistente, acest lucru se poate observa și pe teren (lacrimi, nervi, frustrare), acesta fiind unul din motivele pentru care apar foarte des rezultate neașteptate în circuitul WTA.

Sper că acest articol ți-a fost de folos și ai rămas cu lucruri importante. Îți dorim mult succes la pariuri!